Ultimele Știri

Galerie Foto: Minele abandonate de la Roșia Montană

Rosia_Montana1

Roșia Montană a reprezentat un punct de cotitură pentru societatea civilă din România. A fost momentul în care o țară întreagă a înțeles că proiectul minier cu cianuri al companiei canadiene RMGC trebuie stopat, iar localitatea trebuie salvată de la pieire. 

Activiștii de mediu au făcut eforturi supraomenești pentru salvarea și conservarea celei mai vechi localități din țara noastră. Minele abandonate de la Roșia Montană au rămas încă un mister pentru publicul larg. Românii știu că la Roșia Montană se găsește mult aur, dar nu cunosc pe deplin istoria și vestigiile antice care zac în galeriile abandonate.

Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu,Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.

A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.

Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document în care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131.

În ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții în limba greacă și latină și 25 de table de ceară. Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute înMuzeul Mineritului din Roșia Montană. Din istoria mineritului se mai poate aminti că pe valea Roșiei eraușteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului, în perioada anului când pe valea Roșiei debitul apei era insuficient pentru șteampuri, se deschidea stăvilarul unui lac artificial.

Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei românilor: În anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca, născut în satul Cărpiniș, iar în timpul revoluției din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotați revoluționari.

Pe cunoscutul site internațional ”9gag”, o persoană a publicat o serie de imagini în care pot fi văzute puțurile din minele abandonate de la Roșia Montană. Cele mai multe sunt pline de apă, însă unele ar putea fi vizitate, imaginile fiind spectaculoase.

Galerie Foto:

Rosia_Montana11

Rosia_Montana10

Rosia_Montana9

Rosia_Montana8

Rosia_Montana7

Rosia_Montana6

Rosia_Montana4

Rosia_Montana3

Rosia_Montana2

s560x316_Rosia_Montana5

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*