Gabriela Firea: Vom înființa câte un teatru în fiecare sector al Capitalei

  • Adelina Mitrache
  • 14 septembrie 2016
  • Politică

Primarul general Gabriela Firea a anunțat, miercuri, că dorește înființarea câte unui teatru în fiecare sector al Capitalei, dar și realizarea unui teatru al dramaturgilor români contemporani, conform AGERPRES.

„Am discutat cu toți cei șase primari de sectoare. (…) În afară de Sectorul 1 și Sectorul 3, în care viața culturală este deja la un nivel satisfăcător, în celelalte sectoare nu se poate afirma același lucru. În special primarii de la sectoarele 4, 5 și 6 își doresc foarte mult ca Primăria generală să investească în aceste sectoare, pentru că nu au bugete suficiente pentru construirea teatrelor de sector. Acum suntem în proces de identificare a unor locații care trebuie consolidate, reparate, reamenajate, (…) investiția fiind a Primăriei Generale a Capitalei, iar acolo unde chiar nu există nicio astfel de sală (…) se va demara construirea de la zero”, a anunțat edilul-șef al Capitalei.

Ea a făcut referire și la alte proiecte pe care dorește să le supună aprobării Consiliului General al Municipiului București, menționând acordarea de locuințe cu prioritate actorilor și regizorilor, alături de medici și profesori, prin demararea unui program semnificativ de construire.

„În prima ședință a CGMB vom înființa o societate de construcții 100% a Municipalității, care va construi locuințe pentru tineri și sociale, de asemenea pentru profesii deosebite, pentru a acoperi necesarul foarte mare de cereri pe care le avem în acest moment la nivelul Primăriei Generale și al sectoarelor”, a explicat Firea.

Edilul general a declarat, de asemenea, că în prima ședință a CGMB, care va avea loc săptămâna viitoare, va propune deblocarea organigramelor tuturor teatrelor din Capitală și ale altor instituții de cultură.

„Din cauza unor decizii guvernamentale din 2009 — 2010, toate teatrele din țară au avut de suferit prin faptul că s-au blocat toate posturile. (…) După întâlnirea pe care am avut-o cu managerii de teatre din Capitală, s-a evidențiat un necesar de peste 200 de locuri care trebuie urgent deblocate: ar fi vorba, în mare, de o sută de actori, regizori, coregrafi, scenografi, instrumentiști și peste o sută de reprezentanți ai personalului tehnic”, a detaliat Firea.

Primarul general dorește să supună atenției CGMB și aprobarea organizării celui mai mare festival de teatru stradal, în primăvara anului viitor.

„De asemenea, pe tot parcursul verii viitoare se vor organiza evenimente circumscrise următorului concept: vacanță culturală acasă. Pentru bucureștenii care sunt între vacanțe sau pentru cei care din cauza lipsei de resurse financiare (…) nu-și permit să meargă în concediu să poată să petreacă un timp liber de calitate, într-un mediu cultural adecvat, chiar aici în Capitală”, a precizat Firea.

Ea a subliniat că intenția Primăriei este ca anul viitor să fie alocată o suplimentare minimă de 50% la actualul buget al Culturii pentru toate evenimentele care se vor desfășura în Capitală.

Firea a vorbit și despre introducerea gratuității pentru transportul școlarilor, preșcolarilor, liceenilor și studenților spre și dinspre activitățile culturale de la teatre sau muzee, dar și despre acordarea unui număr semnificativ de bilete gratuite și invitații pentru studenți și elevi la evenimentele organizate de PMB.

„Vă spun doar unul dintre exemple. În curând încep Zilele Bucureștiului, iar pe 17 septembrie, în Piața Constituției, va avea loc un spectacol aniversar, unde prin asociațiile de studenți și elevi vom acorda invitații cu titlu gratuit de a participa la acest eveniment”, a precizat primarul general.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *