Gabriel Oprea a devenit preşedintele fondator al UNPR

oprea

Congresul Uniunii Naţionale pentru Progresul României a votat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, modificarea Statutului formaţiunii, astfel încât Gabriel Oprea să fie desemnat preşedinte fondator al UNPR. (adaugă informaţii legate de biografia lui Gabriel Oprea în paragrafele 6-14)

Deputatul Eugen Nicolicea, vicepreşedinte al UNPR, a anunţat în cadrul Conferinţei că au trecut şase ani de când UNPR s-a înscris la Tribunalul Bucureşti, atunci peste 10.000 de membri fiind prezenţi la lansarea oficială. 

”Preşedintele acestui partid a fost Gabriel Oprea. Când am făcut 5 ani, am propus ca la următoarea conferinţă naţională, adică acum, să modificăm primul punct din statutul partidulul. Astfel, comisia de modificare a statutului propune introducerea unui nou alineat, la articolul 1, astfel: preşedintele fondator al UNPR este Gabriel Oprea”, a declarat Nicolicea. 

Propunerea lui Eugen Nicolicea a fost primită cu aplauze în sală. Modificarea Statutului UNPR a fost votată cu unanimitate de voturi de către delegaţii prezenţi.

Nicolicea a mai precizat că se vor face toate demersurile, după acest vot, pentru modificarea Statutului UNPR, la tribunal. 

La Conferinţa Naţională a UNPR participă aproximativ 450 de delegaţi din toată ţara care îşi vor alege noul preşedinte. Conferinţa se desfăşoară în condiţiile în care preşedintele fondator al partidului, Gabriel Oprea, şi cel interimar, Neculai Onţanu, sunt urmăriţi penal, ultimul fiind arestat vineri.

Gabriel Oprea s-a născut în 1961 şi a absolvit Şcoala Militară de la Sibiu, cu specializarea intendenţă. După absolvirea studiilor juridice a devenit ofiţer de justiţie obţinând gradul de general de brigadă în 2001. După trecerea în rezervă a mai fost avansat de două ori, astfel că în decembrie 2008 a devenit general-locotenent, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu. Tot atunci a fost avansat la gradul de general de brigadă şi Neculai Onţanu.

După trecerea în rezervă, Oprea a fost prefect al Bucureştilor, iar în 2003 a fost numit ministru delegat pentru Administraţie Publică. În acelaşi an a devenit membru al PSD şi vicepreşedinte al acestui partid. În perioada 2004-2012 a fost deputat, iar în 2012 a devenit senator. În 2008 a fost numit ministru de Interne în guvernul PDL-PSD condus de către Emil Boc.

Relaţiile lui Oprea cu preşedintele de atunci al PSD, Mircea Geoană, au devenit tensionate din cauza numirilor făcute de Oprea în posturile de secretar de stat în MAI, astfel că ministrul a trebuit să demisioneze din Guvern. Propus spre excludere din PSD, Oprea a demisionat şi din partid. După el, mai mulţi parlamentari ai PSD au părăsit rândurile social-democraţilor. 

Acest nucleu a stat la baza formării Uniunii Naţionale pentru Progresul României, în anul 2010. Numărul parlamentarilor UNPR a crescut constant, nemulţumiţii din PNL alăturându-se tot echipei lui Oprea. UNPR a făcut parte din coaliţia care a sprijinit guvernele Boc şi Ungureanu, după ieşirea de la guvernare a PSD. După ce USL a ajuns la guvernare, UNPR a fost cooptat în coaliţia de guvernământ, iar Uniunea a intrat într-o alianţă cu PSD, Alianţa de Centru-Stânga. 

În alegerile din 2012, membrii UNPR au candidat cu susţinerea USL. În guvernele succesive conduse de Victor Ponta, Oprea a ocupat postul de vicepremier şi ministru de Interne. În acest interval de timp, ponderea parlamentară a UNPR a crescut constant, depăşind numărul de 60 de deputaţi şi senatori. Problemele lui Oprea au început pe 21 octombrie 2015, când un poliţist din coloana oficială a vicepremierului a murit într-un accident rutier.

Suspiciunile că Oprea a folosit fără drept coloana oficială au dus la deschiderea unui dosar penal împotriva sa. La începutul lunii februarie, DNA a cerut Senatului aviz pentru încuviinţarea urmării penale a fostului ministru Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu pentru utilizarea coloanelor oficiale, solicitarea fiind aprobată. 

Un alt dosar a fost deschis împotriva sa la finele aceleiaşi luni, Oprea fiind acuzat tot de abuz în serviciu pentru că ar fi folosit în mod ilegal un automobil al Ministerului de Interne. 

Pentru a limita prejudiciile de imagine pentru UNPR, Gabriel Oprea a anunţat, pe 3 martie, că demisionează de la conducerea acestui partid. Gabriel Oprea a precizat, într-un comunicat de presă, că opţiunea sa pentru viitorul preşedinte al partidului este Valeriu Steriu ”un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele şi un lider cu potenţial deosebit. Sigur, decizia va aparţine forurilor statutare ale UNPR, însă cred că îmi revin atât dreptul cât şi obligaţia de a spune echipei pe care am condus-o care este recomandarea mea pentru funcţia pe care o părăsesc astăzi.”

Fostul vicepremier şi-a motivat decizia prin faptul că nu doreşte că nu doreşte ca discuţiile legate de dosarele sale penale să afecteze partidul în an electoral. ”Am decis aşadar să demisionez astăzi din funcţia de preşedinte UNPR. Nu este o decizie uşoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului şi întregii echipe o şansă în plus în acest an electoral”, a afirmat Oprea. 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *