Ultimele Știri

Furtul miliardelor din băncile Republicii Moldova şi-a găsit un `ţap ispăşitor`

Miliard furat Republica Moldova

Dispariţia miliardelor din sistemul bancar al Republicii Moldova a fost investigat de auditori americani, iar din raportul publicat, aseară, de preşedintele parlamentului Adrian Candu se relevă faptul că banii au fost gestionaţi către off-shorurile omului de afaceri Ilan Shor cu acordul unor părţi interesate.

Raportul Kroll arată cum 13,5 miliarde de lei (circa 750 milioane de dolari) au fost transferaţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank de la Chişinău înaintea campaniei electorale către companiile offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, afiliate grupului Shor.

Acest fapt, a adus la colapsul celor 3 instituții bancar şi la destabilizarea sistemului economic bancar de peste Prut.

Totul ar fi început încă din anul 2012, când omul de afaceri a reuşit să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, iar acordarea împrumuturilor între 25 și 26 noiembrie 2014 către companiile din Davema SRL, Caritas Group SRL, Contrade SRL și Voximar Com a fost o ultimă manevră.

Raportul Kroll arată cum banii, odată ajunși la aceste firme din Grupul Shor, au fost transferați ulterior către alte firme din Marea Britanie, pentru diverse mărfuri: materiale de construcție, computere, haine sau mobilă. Firmele din Marea Britanie au fost create cu câteva luni înainte de operațiune. Acestea, la rândul lor, sunt fondate de alte firme din zone off-shore.

Printre numele cunoscute apărute în raportul auditorilor americani sunt cele ale fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, șefa Federației de Tenis din RM, Marina Tauber, fostul șef al Vămii, Viorel Melnic sau fosta consilieră municipală din partea comuniştilor Reghina Apostolova. Aceştia nu ar fi implicaţi direct în furtul din sistemul bancar, însă ar reprezenta acţionariatul la una dintre băncile care au concertat tranzacțiile dubioase.

Toate aceste transferuri s-au realizat datorită nepăsării sau a acordului tacit a Guvernului și Băncii Centrale a Moldovei. 

Prejudiciul creat nu a fost estimat de compania americană, însă se presupune a fi vorba de peste 1 miliard de dolari, ceea ce constituie 15% din PIB-ul ţării.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*