Funeraliile Reginei Ana: cortegiul va pleca spre Curtea de Argeş, pentru înmormântare

Programul Funeraliilor

Ora 11.40 – 12 – Cortegiul de mașini traversează Piața Palatului Regal, Bulevardul Magheru, Piața Romană. La Piața Romană, călăreții se vor retrage și se va continua traseul cu viteză mică în direcția Piața Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Piața Charles de Gaulle, Bulevardul Mareșal Prezan până la Arcul de Triumf. La Arcul de Triumf nu avea loc nicio oprire și nu se va face slujbă religioasă.

Ora 12 – Deplasarea de la Arcul de Triumf spre Curtea de Argeș pe traseul Chitila – Găești – Topoloveni – Pitești – Curtea de Argeș. Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Ora 14.30 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a Familiei Regale române și străine și a musafirilor străini.

Ora 14.45 – Sosirea la intrarea în parcul Mânăstirii Curtea de Argeș a convoiului mortuar.

Ora 14.50 – Coborârea sicriului din mașina mortuară, purtat de cei 8 militari. Sicriul va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală și așezat pe catafalc. Așezarea crucii în spatele sicriului, poziționarea stindardului și a coroanei rotunde de flori albe.

Ora 15 – Slujba de înmormântare oficiată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului având alături ierarhi și un sobor de preoți ortodocşi.

Ora 15.30 – Purtarea sicriului în Noua Catedrală. Urmează sicriului doar Familia Regală şi soborul de preoţi

Ora 15.35 – Ceremonia religioasă a îngropării. Caracter strict privat.


Funeraliile reginei Ana au loc, sâmbătă, la Bucureşti, sicriul fiind aşezat de către militari din Brigada de Gardă ”Mihai Viteazul” pe catafalcul din Piaţa Palatului Regal pentru slujba oficiată în rit romano-catolic. Ulterior, cortegiul se va îndrepta către Curtea de Argeş, unde va avea loc o liturghie ortodoxă, iar trupul reginei va fi înmormântat în pronaosul Noii Catedrale.

Ceremonia funerară din Piaţa Palatului are loc în prezenţa Custodelui Coroanei, princesa Margareta şi a familiei regale, a prim-ministrului Dacian Cioloş şi a patriarhului Bisericii Ortodoxe Române. Sunt prezenţi membri ai familiilor regale străine, reprezentanţi ai instituţiilor din România şi din Republica Moldova şi membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti. Regele Mihai nu participă din cauza stării de sănătate.

Funeraliile au început cu slujba ortodoxă din Palatul Regal, după care sicriul a fost scos din Sala Tronului şi pus în piaţa din faţa Palatului. Serviciul religios este oficiat de către Înalt Preasfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Robu, Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, având alături ierarhi şi un sobor de preoţi catolici. La ceremonie sunt prezenţi şi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi un numeroşi bucureşteni veniţi să o conducă pe regina Ana pe ultimul drum.

La ora 11.30, are avea loc ceremonia militară de aşezare a sicriului în maşina mortuară. Cortegiul funerar va fi însoţit de doisprezece jandarmi călare, militari ai Ministerului de Interne. La ceremonia militară vor lua parte ofiţeri şi subofiţeri de la Muzica Reprezentativă a Armatei şi de la Brigada de Gardă 30 Mihai Viteazul.

Între 11.35 şi 12.00 cortegiul va merge cu o viteză redusă pe traseul Palatul Regal-Bulverdul Magheru-Piaţa Română-Piaţa Victoriei-Bulevardul Aviatorilor-Piaţa Charles de Gaulle-Arcul de Triumf. De aici, cortegiul va pleca înspre Curtea de Argeş, trecând prin Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti. Pe traseu nu se vor face opriri, dar prin localităţi cortegiul va încetini.

Conform programului stabilit de către Casa Regală, slujba de înmormântare a reginei Ana în pronaosul Noii Catedrale din Curtea de Argeş va începe la ora 15.00. 

Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal, va conduce slujba de înmormântare a Reginei Ana de la Curtea de Argeş, alături de IPS Iosif, mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, doi preoţi şi un diacon, a declarat pentru News.ro, protosinghel Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial.

„Pregătirile sunt în toi, dar în grafic. Slujba va fi condusă de reprezentantul Patriarhiei, Înaltpreasfinţitul părinte mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, exarh patriarhal împreună cu IPS Calinic Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului şi mitropolitului Iosif Pop al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, cu sediul în  Paris. Alături de înalţii prelaţi vor mai fi doi preoţi şi un diacon. Coliva va fi făcută de măicuţele de la mănăstire”, a declarat pentru News.ro, consilierul eparhial. 

Clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş vor vesti momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeş, sâmbătă la ora 15.00.

”Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Presa va avea acces numai în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş”, transmite Casa Regală.

Acestea sunt primele funeralii regale din ultimii 78 de ani. La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale  reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Guvernul României a decis ca ziua înmormântării reginei Ana să fie zi de doliu naţional.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *