Ultimele Știri

Fumatul, mai periculos pentru femei

România se clasează pe primul loc din Europa, la mortalitate din cauza cancerului pulmonar.

Potrivit unor studii, anual mor mai mulți oameni din cauza cancerului pulmonar față de cancerul la sân. După spusele medicilor, principala cauză a apariției cancerului de plămâni este fumatul. Mai mult, specialiștii spun că femeile fumătoare, active sau pasive, sunt mai predispune decât bărbații la cancer pulmonar. Se pare că organismul feminin rețin o cantitate mai mare de substanțe toxice.

Femeile sunt mai sensibile la acest capitol, pentru că substanţele carcinogene din fumul de ţigară se leagă de ADN-ul din celulele din plămâni, iar refacerea ADN-ului este mai dificilă la femei decât la bărbaţi”, spune Vasile Mureşan, medic primar pneumolog.

Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate în ţara noastră. O spun medicii cercetători din Cluj, care în ultimii cinci ani au încercat să găsească atât factorii ce determină apariţia bolii, cât şi tipurile de persoane predispuse.

„Dacă ar fi să comparăm incidenţa cancerelor pulmonare la femei între anul 2013 şi 2014 s-a observat o creştere de opt la sută şi dacă ar fi să estimăm privind evoluția acestui tip de neoplasm în 5 ani, numărul femeilor care dezvoltă cancerul pulmonar va egala sau chiar va depăşi numărul bărbaţilor”, explică Andreea Cătană, medic specialist în genetică medicală.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*