Ultimele Știri

Frauda electorală și cei 14 candidați care caută un post de „NAȘ”

”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, țara mea de dor și cu negru viitor!”

Cea mai mare fraudă din istoria postdecembristă a României a trecut neobservată de instituțiile statului român. Frauda electorală ne afectează pe toți și ar trebui să ne facă mai conștienți înainte de a pune ștampila pe un buletin de vot. 

Despre ce fraudă vorbim?

Frauda electorală macină România de mai bine de 25 de ani și a atins apogeul la alegerile prezidențiale de anul acesta. Pentru cei 14 candidați care sunt în căutarea unui post de NAȘ au ”semnat” peste  7 milioane de români, deci, unul din doi români a semnat pentru cei înscriși în această luptă. Un cetățean are dreptul să semneze doar pe o singură listă. Cum au reușit oare candidații noștrii să îi motiveze pe români, pentru a dovedi un asemenea spirit civic. 

Dacă, aşa cum scrie în lege, fiecare susţinător a semnat o singură dată, pentru un singur candidat, 40% dintre cei cu drept de vot azi şi-au asumat deschis un astfel de demers. Ar fi 77% din cei care vin, de regulă la vot. Dincolo de numărul real de susţinători ai prezidenţiabililor, o cheltuială de 2 lei pe semnătură, de 50.000 de euro la fiecare 100.000 de semnături, aşa cum calculează un fost candidat în alegeri, trece pe lângă orice bilanţ financiar de campanie. Pentru că legea trimite AEP să controleze doar cheltuielile făcute după 3 octombrie, ziua în care a început oficial campania electorală. Or, semnăturile se strâng cu mult înainte și de cele mai multe ori cei care se ocupă de acest lucru au sarcina de a le transcrie din baze de date. 

Ca participant în activitățile societății civile și membru al unui ONG care luptă pentru drepturile omului, vă pot spune că strângerea unui număr de  200.000 de semnături necesare unui candidat la prezidențiale înseamnă o muncă titanică și se ridică la costuri destul de considerabile chiar și în cazul în care cei care se ocupă de acest lucru sunt voluntari. Românul fuge ca ”dracu de tămâie” când aude de politicieni sau mai ales când îi sunt cerute datele din buletin, respectiv CNP-ul.

Pentru o campanie a societății civile au fost nevoie de strângerea a peste 100.000 de semnături, necesare pentru depunerea unei petiții. La această campanie au muncit peste 2000 de persoane din toată țara și a durat 6 luni până a fost acumulat numărul de semnături de 100.000, conform legii. ”O lege absurdă care blochează inițiativele cetățenești.” 

Cine sunt cei 14 prezidențiabili!

Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo) şi Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).  De asemenea, vizează funcţia de şef al statului şi patru independenţi – Teodor Meleşcanu, Călin Popescu-Tăriceanu, Monica Macovei şi Gheorghe Funar.

Primi doi candidați, fiind și favoriții impuși românilor în această cursă electorală au strâns un număr record de semnături. Stimabilii au strâns fiecare câte 2,2 milioane semnături. Oare cum au reușit să facă acest lucru și câți bani au investit în această campanie pentru prezidențiale, chiar atât de valoroasă este această funcție?

Se pare că de acest post atârnă un sistem profund corupt, care depinde de numirea omului potrivit în funcția potrivită.

Deci, 4,4 milioane de români au dat dovadă de un mare spirit civic și au semnat pentru favoriții noștri care doresc cu mare tihnă să ocupe scaunul de la Cotroceni. Cei mici, să îi alintăm puțin, ar trebui urmăriți la scrutinul din 2 noiembrie pentru a observa dacă au primit cele 200.000 de voturi din partea românilor care au semnat pentru ei. Iar, dacă acest lucru nu se întâmplă și apare o discrepanță serioasă poate niște plângeri penale din partea unor cetățeni curajoși ar fi binevenite.

Lupta va fi acerbă, la fel ca și în campania electorală, iar jocul se va duce în turul doi între principalii favoriți, Victor Ponta și Klaus  Iohannis, conform sondajelor. 

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Frauda electorală și cei 14 candidați care caută un post de „NAȘ”

  1. Votul este un drept cu greu castigat/
    Pacat ca si de data asta/
    Ati pus pe buletin – rahan

  2. n=t, ca sa fie neexplicit..

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*