Ultimele Știri

Fraudă cu fonduri europene la Suceava

fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) după ce a constatat licitații trucate și rapoarte de implementare false în două proiecte de e-guvernare, finanțate din fonduri europene, derulate de către Consiliul Județean Suceava (CJ) și având ca furnizori de hardware și soluții IT firmele Expert One Research și Siveco România.

Valoarea totală a proiectelor se ridică la 13,3 milioane de lei, din care 7,1 milioane de lei au fost cheltuite pentru IT. 

„Obiectul controlului l-au reprezentat proiectele CJ Suceava: „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava I” (cod SMIS 48451, contract din 5 septembrie 2014 cu SC SIVECO România SRL), și „Implementarea de soluții de e-guvernare la nivelul a 15 localități din județul Suceava III” (cod SMIS 48457, contract din 20 august 2014 cu SC Expert One Research SRL). Prin aceste proiecte, CJ Suceava trebuia să achiziționeze o soluție informatică și componente hardware necesare pentru a informatiza o serie de servicii oferite de primăriile din localitățile județului: registrul agricol, serviciul de taxe și impozite locale, serviciul financiar și cel de contabilitate, resurse umane, management documente, componente de management proiecte etc”, arată ministerul.

În urma verificărilor, conform sursei citate, echipa de control a constatat o serie de nereguli:

• nevoia de achiziții IT a fost creată artificial;
• oferte câștigătoare neconforme și tratament neegal aplicat ofertanților;
• criterii de calificare restrictive; procesul de atribuire a contractelor „cu dedicație”;
• soluția informatică implementată nefuncțională în parametrii prevăzuți în contract;
• raportări false.

Raportul este primul rezultat al controlului tematic cerut de conducerea ministerului asupra proiectelor de informatizare a instituțiilor publice.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*