Frații Abdeslam intraseră în atenția autorităților belgiene. De ce a încetat supravegherea

  • Adelina Mitrache
  • 26 aprilie 2016
  • Externe
operatiune antiterorista belgia

Frații Salah și Ibrahim Abdeslam, implicați în atentatele de le Paris, au fost plasați de autoritățile belgiene sub supraveghere cu mult timp înaintea acestor atentate, dar monitorizarea lor a fost ridicată din cauza mijloacelor insuficiente, relevă un raport publicat marți de cotidianul Le Soir.

Raportul, considerat confidențial, a fost redactat de o comisie care investighează atentatele care au avut loc pe 13 noiembrie la Paris. Conform documentului, poliția belgiană a obținut o informație că cei doi frați, cetățeni belgieni care locuiau în cartierul bruxellez Molenbeek, ar intenționa să plece în Siria.

Prin urmare, ei au fost interogați la începutul anului trecut, dar au fost lăsați în libertate fără să fie inculpați. Totuși, procuratura belgiană a dispus să li se intercepteze convorbirile telefonice și mesageria electronică. De altfel, cazul lor a fost inclus în așa-numitele ‘Dosare Roșii’, adică acelea ce privesc persoane care trebuie monitorizate zilnic. Însă chiar și unele dosare care intră în această categorie pot fi lăsate de-o parte dacă se apreciază că indivizii vizați nu prezintă un pericol potențial ridicat și cazul lor nu este unul urgent, așa cum s-a întâmplat cu frații Abdeslam.

În consecință, diferitele unități ale poliției însărcinate cu operațiunile de supraveghere au invocat faptul că efectivele lor ar fi insuficiente pentru a se ocupa de cei doi. În final, pe 21 aprilie, dosarele lor au fost clasate.

Totuși, raportul relevă că în acest caz lipsa mijloacelor de supraveghere nu a fost singura deficiență. De exemplu, unele informații obținute de polițiștii belgieni au fost insuficient exploatate. Alte informații au fost luate în serios și parchetul a cerut investigații suplimentare, dar unitatea antiteroristă era prea ocupată cu alte dosare considerate mai importante și nu avea timp pentru frații Abdeslam.

Documentul prezentat de Le Soir nu prezintă concluzii, ci doar o analiză a faptelor, și nu stabilește responsabilități. Totuși, o altă idee ce transpare din el este că au existat și deficiențe de comunicare.

Salah Abdeslam este considerat ‘creierul’ atacurilor teroriste de la Paris. Apoi el a stat ascuns mai multe luni în cartierul Molenbeek, unde a fost arestat în luna martie. Fratele său, Ibrahim, este unul dintre teroriștii kamikaze ce au acționat pe 13 noiembrie la Paris. O înregistrare video difuzată luni arată cum și-a detonat încărcătura explozivă într-o cafenea din Paris.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *