Ultimele Știri

Francul elvețian s-a scumpit enorm, trecând de valoarea de 5 lei

Veste proastă pentru românii care au credite în franci elvețieni. Banca Națională a Elveției a anunțat că francul elvețian a trecut de pragul de 5 lei.

În urma acestui anunț, francul elvețian s-a apreciat brusc în fața euro și a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. 

Francul elvețian a crescut cu aproape 30 la sută într-un ritm haotic, ajungând chiar să coste peste 6 lei, la unele bănci din România.

„Acest lucru este extrem de violent și cu totul neașteptat,care arată că banca centrală nu a pregătit piața pentru el. Punctul de vedere a fost că banca centrală a Elveției a considerat că nu mai putea rezista împotriva curentului de bani care venea de la BCE din Frankfurt se pregătește să înceapă restabilirea cursului și actionarea investitorilor din piețe mai riscante, cum ar fi Rusia”, a declarat Alexandre Baradez, analist-șef la piață IG în Franța.

În al doilea anunț suprinzător făcut joi, Banca Națională a Elvețieia redus dobânda la depozitele constituite de băncile comerciale la Banca Centrală cu 0,5 puncte procentuale, până la minus 0,75%. De asemenea, BNS a decis să extindă intervalul țintă pentru dobânda Libor la trei luni până la minus 1,25—minus 0,25% de la nivelul anterior de minus 0,75 — 0,25%.

În ultimele luni, au crescut presiunile la adresa Băncii Naționale a Elveției pentru a elimina pragul de 1,20 franci pentru un euro, introdus în luna septembrie 2011, pe fondul speculațiilor că Banca Central Europeană pregătește un program de achiziții de obligațiuni, ceea ce a dus la o slăbire a monedei euro.

Ce mai afectați sunt românii care au credite în acestă monedă, ei reprezintă 5% din totalul populației țării.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*