Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Ultima bătălie | Militarii ucraineni se retrag din Debalițevo

razboiul din ucraina

În estul Ucrainei a fost o noapte albă din cauza munițiilor explozive și atacurilor cu obuze sau artilerie. Debalițevo este aproape cucerit de către separatiști, însă acordul de încetare a focului a fost încălcat nu numai în regiunea dintre Lugansk și Donețk.

La 16:00 se adună răniţii. Cei peste 100 de militari ucraineni care au suferit leziuni grave în urma luptelor din ultimele zile au ajuns în spitalul din Artemivsk, iar retragerea armatei din regiunea Debaliţevo continuă, conform imaginilor video apărute.

Înainte de a ajunge în oraşul Debaliţevo, separatiştii şi-au concentrat atacurile asupra localităţilor din apropiere, Logvinovo şi Uglegorsk, iar despre pagubele lăsate de aceştia puteţi vedea în imaginile următoare filmate cu o dronă. Ruine şi cadavre care nu se văd.

La 15:00, în loc să trimită întăriri de tehnică militară spre Debaliţevo, armata Ucrainei acuză batalionul 40 „Krivbas” că sunt vinovaţi de cedarea poziţiilor din oraşul strategic.

Serviciul de presă ATO anunţă că luptele intense continuă şi în alte regiuni, precum cea în Şirokino (20 km de Mariupol), unde separatiştii au lansat două atacuri cu mortiere asupra bastionului ucrainenilor din localitate, însă batalionul „Azov” încă rezistă.

Pe tronsonul Peskov, Adveevka şi Opâtnoi din regiunea Doneţk, militarii ucraineni au atacat de mai multe ori din lansatoare de rachete, mortiere, artilerie și arme de calibru mic.

Au apărut alte imagini cu militarii ucraineni care se retrag:

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina

razboiul din ucraina

La 14:00, Federica Mogherini a bâlbâit că atacurile militare din Debalițevo reprezintă o încălcare a armistițiului de la Minsk, deși era evident, iar Poroșenko zboară spre zona de foc.

Jurnaliștii care se află în apropiere de Debalițevo anunță că doar brigada 128 și batalionul 40 au suferit mari pierderi, iar retragerea forțelot militare ucrainene are loc nu numai din zona respectivă, ci și din Cernuhino, localitate care se află în sud-estul orașului Debalițevo.

Între timp, peste 20 de militari morți au fost aduși la o morgă din Artemovsk, iar alți 100 ucraineni ar fi răniți în urma luptelor din ultimele 24 de ore.

razboiul din ucraina

La 13:30, militarii ucraineni continuă să se retragă, însă nu în totalitate, fiindcă încă se mai duc lupte între Mironovsk și Logvinovo, unde se anunța că forțele militare de apărare ar fi încercuite. Brigăzile 13, 128, 30 din acea zonă estică a orașului Debalițevo se adună pentru a opune o rezistență mai mare atacurilor separatiștilor. Chiar unul dintre aceste batalioane a reușit să ia ca prizonieri 15 insurgenți, iar mai multe arme rusești au devenit trofeele lor.


 

La 12:30, Petro Poroșenko face primele declarații cu referire la situația critică din Debalițevo și anunță faptul că 80% dintre forțele militare ucrainene s-au retras din oraș împreună cu tehnica militară rămasă, iar în următoarele ore se va deplasa în persoană pe frontul dintre Donețk și Lugansk.

Reacția internațională lasă de dorit, precum și a celor de la OSCE, care nu au nici o rezonanță de soluționare a conflictului. Aseară s-a votat de urgență o rezoluția ONU prin care recunoaște graviditatea situației din estul Ucrainei și face apel către toate părțile semnatare ale acordului de la Minsk de săptămâna trecută, să-l respecte. Și cam atât.

Doar Canada a extins începând de astăzi sancțiunile și a inclus în listă 37 de cetățeni ai Rusiei și Ucrainei, care au interdicția de a pătrunde pe teritoriul acestei țări.

Soldați ai Armatei Roșii în Debalițevo:


După cum relatam și aseară, punctul strategic anunțat din Debalițevo a fost aproape cucerit, iar sub controlul separatiștilor a ajuns mai bine de trei sferturi din oraș. Aceștia și-au concentrat toate forțele militare dinspre nord-estul localității, acolo unde forțele militare ucrainene nu erau atât de numeroase.

„Inamicul a intrat în luptă cu 25 de tancuri, până la 35 vehicule blindate de luptă, până la 40 de arme și 12 unități de tunuri de artilerie. Ca urmare, inamicul a fost capabil să pătrundă în oraș și să înceapă în est și centru lupte de stradă”, a relatat Dmitri Timciuk, şeful Centrului ucrainean de cercetări militar-politice.

Situația este cu atât mai gravă, cu cât timpul se scurge mai repede, iar militarii ucraineni, deși au cerut întăriri, rămân fără muniție de apărare. Dacă mai multe batalioane au cerut în mod disperat ajutor militar încă de ieri seară, astăzi s-a decis retragerea strategică din zonă. Nu se știe dacă înseamnă cu adevărat că militarii ucraineni s-au predat, însă cu siguranță luptătorii nu mai pot opune rezistență uraganului de gloanțe ce vine spre ei.

Cel puțin 150 de ucraineni au fost luați ca prizonieri pe parcursul zilei de ieri. Acești militari ai brigăzii 101 și ai regimentului 8 se aflau în suburbia orașului Debalițevo dinspre est, lângă satul distrus Mironovsk. Despre ostatici, chiar televiziunea publică din Rusia a relatat și prezentat imagini în care apare locotenentul-general al Rusiei în zona Debalițevo. Dacă nici aceste imagini nu pot adeveri faptul că rușii nu sunt prezenți în estul Ucrainei, după cu afirmă reprezentanții OSCE, atunci chiar ar trebui să fim orbi sau inundați de frică.

 

Conform ultimelor informații, separatiștii distrug toată infrastructura rămasă în Debalițevo, căile ferate, drumurile și stațiile de energie electrică, în timp ce ucrainenii se retrag ușor din zona respectivă. Au apărut și primele fotografii care dovedesc acest lucru, iar serviciul de presă ATO nu a dezmințit că soldații se află în retragere.

razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina razboiul din ucraina

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on FOTO/VIDEO: Ultima bătălie | Militarii ucraineni se retrag din Debalițevo

  1. Putin nu este sinmcer ! El a creat situatia din Ukraina. El ar trebui s-o rezolve ! A, s-a jucat cu focul, si acum a inceput sa-l friga degetele ? Dece nu a tinut cont de avertismentele din partea altor lideri politici ? Acum striga ca un copil speriat, dupa pompieri dupa ce a aprins casa, atunci cand flacarile tind sa cuprinda totul ? In postarile mele, la toti liderii lumii le-am recomandat sa citeasca sau sa reciteasca cartea publicata dupa al doilea razboi mondial de Genevieve Tabouis ”20 ANS SUSPENSE DIPLOMATIQUE” ca sa inteleaga ce urmeaza cand te retragi lipsit de fermitate in fata unui conducator politic lipsit de scrupule, chiar daca comportarea lui are la baza o suferinta sau alte tulburari comportamentale !
    Putin se poarta cu Merkel, Holande si Porosenco, ca seful de banda care intra in gospodaria care trebuie jefuita, si tine de vorba pe stapan si pe musafiri, in timp ce banda opereaza, pe nebagate seama, astfel ca la sfarsitul vizitei, sa se arate, neputincios ca nu va putea sa determine pe cei din banda, sa restitue, ceeace si-au insusit deja.
    Adaug pentru sustinerea acestei teze, practica ruseasca si a URSS, de a nu fi cedat practic niciun teritoriu pe care l-au cotropit, decat in cazuri de forta majora (vezi cazul Basarabiei), cu gandul ca sa fie recucerit cu prima ocazie.
    In final, prelungirea discutiilor de pacificarea Ucrainei, este facuta ca sa se castige timp, de catre separatisti, ca noi teritorii care sa fie transformate in zone cu statut special, cum este Transnistria. Vorba lui Catavencu: ” Domnilor din aceasta dilema nu se poate iesi ! ” Un alt exemplu sunt, discutiile asupra statutul Berlinului, dupa al doilea razboi mondial. Asta d-na Merkel nu are cum s-o uite !

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*