Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Soldații ucraineni nu sunt de acord cu pactul de la Minsk

Ucraina

Acordul de încetarea a focului semnat la Minsk se pare că nu are nici un efect real în regiunea Donbas din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat cel puțin 26 de morți, printre care și un copil în urma bombardării unei școli din Artemivsk de către separatiștii ruși. Încetarea focului ar trebui să intre în vigoare de duminică 15 februarie, însă sunt slabe speranțe că acest lucru va fi posibil. Soldații ucraineni sunt nemulțumiți de afacerea de la Minsk și afirmă că acest pact le oferă un avantaj rușilor.

Soldații Kievului au participat la un eveniment funerar pentru a-și îngropa un frate de arme căzut pe frontul din Donbas joi. Peste 5300 de oameni au fost uciși de la începerea conflictului, însă date neoficiale afirmă că cifra ar fi mult mai mare.

O creștere dramatică a incidentelor armate în ultimele săptămâni a determinat și o încăierare diplomatică care a escaladat tensiunile. Cu toate acestea, după luni de lupte amare, soldații ucrainei nu sunt mulțumiți cu termenii acordului de încetare a focului și cred că președintele ucrainean a cedat prea mult la Minsk.

„Credem că ar trebui să luăm întreg teritoriul ucrainean înapoi, astfel încât toate sacrificiile noastre în timpul acestui război să nu fie în zadar. Nu suntem de acord cu nicio încetare a focului sau orice afacere. Noi credem că atât Crimeea cât și regiunea Donbas ar trebui să fie eliberate. Tocmai de aceea am venit împreună, oameni din toată Ucraina, pentru a lupta pentru acest pământ”, a declarat Oleksii, comandant al unui batalion de voluntari ucraineani.

explozii DonețkBombardamente Donețk

Începând cu luna ianuarie, forțele insurgente din estul Ucrainei au trecut în ofensivă, împingând trupele guvernamentale spre Kiev, câștigând circa 1500 de km pătrați. Se pare că nici Angela Merkel nu are încredere în acordul de la Minsk, printre blindatele ucrainene a fost observat și un vehicul cu numere de Germania (BOR 04415), care pare să corespundă cu placa de licență de export din orașul german Borken, din regiunea de vest Renania de Nord- Westfalia. Coloana de vehicule blindate se îndrepta spre orașul ucrainean Debalițevo apropae încercuit de insurgenții ruși. În Debalițevo sunt circa 8000 de soldați ucraineni  care țin piept asaltului trupelor separatiste.

SUA afirmă că orașul Debalițevo este înconjurat de armata rusă nu de sisteme ale trupelor insurgente.

soldați răniți Separatiștii au bombardat un convoi care transporta răniții de pe frontul de est, astfel 13 soldați și-au pierdut viața.

Ostilitățile au izbucnit după întâlnirea de la Minsk, ucigând 26 de persoane și rănind alte zeci, au afirmat autoritățile ucrainene vineri. Părțile implicate în conflict se acuză reciproc de încercarea de a face câștiguri teritoriale înainte de încetarea focului. Sâmbătă la miezul nopții ambele tabere ar trebui să înceteze focul și să înceapă retragerea armamentului greu.  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*