Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Românii cu credite în franci au ieșit în stradă! „Jos Isărescu, Jos Mafia!”

Circa 3000 de români care au credite în franci elvețieni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva băncilor, Guvernului și a Băncii Naționale a României. 

Oamenii spun că vor rămâne pe drumuri și își vor pierde locuințele din cauza ratelor în franci elvețieni. În urma exploziei francului elvețian, care s-a apreciat cu aproape 30% față de leu, românii au fost puși în fața faptului împlinit și speră la o conversie a creditelor în lei românești.

Mitingul din Piața Constituției a fost organizat de Grupul Clienților cu Credite în CHF de pe rețeaua de socializare Facebook. Românii din mai multe zone ale țării  s-au organizat și au venit împreună cu familiile la protest.

Oamenii au afișat banere și pancarte cu diferite mesaje la adresa băncilor care i-ar fi păcălit în perioada de ‘boom’ economic, 2007/2008.

a

„BNR+Bănci+Clienți=Vinovați! De ce doar noi suntem penalizați?”, „Banca=Cămătar legalizat de BNR și de Stat!”, „Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, „BNR reglementează doar cum băncile dictează!”, „Vreau rata să îmi plătesc, Copilul din ce-l hrănesc?”, „Je Swiss dator vândut!”, „Rate CHF la curs istoric!, „Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a înșelat!”, „Voi aveți puterea, noi avem durerea!” 

Protestatarii au mai scandat și „Jos Isarescu!”, „Jos Mafia!”, ”Jos masonul”, „Conversia!”.

_MG_5958

În țara noastră, peste 75.000 de români au credite în franci elvețieni. Cursul pentru francul elvețian anunțat vineri de BNR a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al șaselea maxim consecutiv în ultimele șapte ședințe. Referința a crescut cu 6,65 bani, de la 4,5152 lei joi, plasându-se astfel pentru a doua ședință consecutiv peste nivelul euro.

Guvernul României a jonglat problema românilor cu credite în franci elvețieni cu Parlamentul, în fapt aceleași obiceiuri dâmbovițene fără un rezultat concret. Unii parlamentari au pus în discuție legea falimentului personal, dar și extinderea măsurii numită Electorata, însă niciuna dintre aceste propuneri nu a fost pusă serios în dezbatere.

Românii cu credite în franci sunt lăsați la mila bancherilor, iar problema se va acutiza în lunile următoare, deoarece măsurile luate de bănci sunt doar o jonglerie de moment, să îi spunem o măsură puțin populistă pentru a calma clienții aflați în pragul disperării.

_MG_5972


Voivozeanu Cătălin a reprezentat grupul românilor cu credite în franci elvețieni și s-a ocupat de organizarea manifestației din Piața Constituției. Dl. Voivozeanu a explicat pentru Presalibera.net care vor fi următorii pași pentru rezolvarea acestei probleme: ‘boicotarea băncilor, pichetarea sediilor acestora, neplata ratelor și organizarea de noi proteste’.

  • Sunteți mulțumit de prezența oamenilor la protest?

Da. De ce? Pentru că foarte mulți oameni din țară nu au avut bani să vină până aici, în București. Este foarte greu să îi ceri unui om îndatorat să ajungă în București, când ei nu au bani, nu au ce să pună pe masă.

  • Credeți că și vremea a împiedicat oamenii să vină la manifestare sau încă nu au încredere în mișcare?

Oamenii au încredere și nu se sperie de condițiile climatice. Ei se sperie doar de ratele pe care trebuie să le plătească. Problema e că nu toți au timp să vină la protest, unii trebuie să meargă la serviciu și duminica pentru a-și plăti ratele.

  • Care este următorul pas din acest demers?

Urmează boicotarea băncilor, pichetarea sediilor acestora, neplata ratelor și organizarea unui alt protest.

  • Cine ar trebui să intervină în această situație? Parlamentul, BNR sau băncile?

Parlamentul, prin aprobarea propunerii legislative, pe care noi am făcut-o atât în Comisia Buget-Finanțe, dar și către Guvernul României.

_MG_5978

_MG_5991

_MG_5993

_MG_5999

_MG_6000

_MG_6021

_MG_6028

_MG_6034

_MG_6036

cataFotoreporter: Cătălin Spătaru

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on FOTO/VIDEO: Românii cu credite în franci au ieșit în stradă! „Jos Isărescu, Jos Mafia!”

  1. E necesa conversia creditelor la un curs convenabil pentru banci si clienti. Sa piarda si clientii dar si bancile. Impunerea conversiei trebuie facuta de Guvern sau Parlament pentru ca bancile nu vor de la sine puterere. Nimeni nu vrea bani de la buget cu incearca trepadusii bancilor sa ne convinga.

  2. jegosi hoti de parlamentari tine cu bancile. Cu poporul nu are cine tine. Fratilor cit mai rezistati?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*