Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Rebelii și armata rusă au început ofensiva în estul Ucrainei

Insurgenții ruși au anunțat că vor lansa o ofensivă militară în estul Ucrainei și nu vor iniția discuțiile de încetare a focului cu autoritățile ucrainene, afirmă liderul lor, vineri (23 ianuarie).

Alexander Zakharchenko, șef al autoproclamatei Republici Populare Donețk din estul Ucrainei, a făcut un anunț clar despre poziția separatiștilor și a anunțat că nu sunt dispuși să cedeze teritoriul cucerit în ultimele săptămâni.

„Nu va mai fi nici o încetare a focului. Nu va mai fi nicio rotație (pentru militarii din Ucraina )”, a declarat Zakharchenko la întâlnirea cu studenții din Donețk.

„Da, vom face schimb de prizonieri, voi explica de ce – pentru că sunt băieții noștri acolo în captivitate și trebuie să îi scot.” O încetare a focului între forțele guvernamentale și separatiștii s-a convenit în septembrie anul trecut, dar înțelegerea nu a fost respectată.

„Kievul nu a înțeles că putem fi în ofensivă din trei direcții, în același timp. Suntem acum într-o ofensivă la Marinka – Krasnohorivka, vom lupta pentru Pisky – Avdiivka – Ocheretyne, iar noi suntem în ofensivă și la Mayorsk pe direcția Horlivka. Începând de ieri, eu voi aduce o veste bună, Republica Populară Lugansk este, de asemenea, în ofensivă, există un atac pe două fronturi, iar Kievul pur și simplu nu putea să-și apere frontul în trei direcții”, afirmă Zakharchenko.

Liderul rebel a declarat că separatiștii ar duce ofensiva până la granițele regiunii Donețk.

„Așa că am luat decizia de a nu aștepta până când armata ucraineană începe o ofensivă și nu le vom permite să facă formațiuni luptă. Vom ataca până când vom ajunge la granița regiunii Donețk ,” a spus Zakharchenko .

Armata ucraineană a respins comentariile lui Zakharchenko, numindu-le „doar o altă declarație” .

În cursul zilei de joi o școală din zona frontului a fost lovită de un obuz tras de separatiști, iar trei copii au fost răniți în urma exploziei.

 

Impasul diplomatic în conflictul din Ucraina a împins relațiile dintre Rusia și Occident la cel mai scăzut nivel  de la încheierea Războiul Rece.

Prim-viceprim- ministrul, Igor Șuvalov a apărat poziția Rusiei la Forumul Economic Mondial, în stațiunea elvețiană Davos, avertizând că Ucraina ar putea deveni „o rană care va sângera zeci de ani”, în cazul în care Occidentul va ține în continuare Rusia în corzi.

În urma apariției unei serii de clipuri video pe rețele de socializare putem observa o invazie masivă de blindate și trupe ale armatei ruse în Ucraina. Vladimir Putin a acuzat Ucraina de crimele din Donețk, deși unii martori au afirmat că obuzul a fost tras de separatiști.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*