Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Protestele continuă în Armenia

Proteste Armenia

A doua zi după ce poliţia a recurs la violenţă pentru a dispersa mulţimea din centrul capitalei armene, mii de oameni au ieşit din nou în stradă, exprimându-şi principala nemulţumire faţă de scumpirea electricităţii.

Pentru a stopa abuzurile forţelor de ordine, mulţimea a creat baricade din tomberoane pe principala arteră de circulaţi din Erevan şi intenţionează să rămână acolo până când administraţia prezidenţială va anula decizia de majorare a tarifului la energia electrică cu 15%.

Protestul organizat de o mişcare constituită din tineri, „Nu jafului” nu intenționează să se retragă, ba chiar mai mult de atât, aseară li s-au alăturat şi unele personalităţi public, precum ministrul Educaţiei, Armen Aşotean, directorul Teatrului de Păpuşi, Ruben Babaian şi mai mulţi actori.

Proteste Armenia

În acelaşi timp, compania rusă Inter RAO, care este furnizorul de electricitate din Armenia, a explicat că majorarea tarifului la energie electrică este necesară după ce moneda naţională s-a depreciat considerabil în ultimul timp.

Analiştii economici arată că un dram valorează acum 471 dolari, iar anul trecut – 408. 

Totuşi, protestatarii acuză că intrarea Armeniei în colapsul economic odată cu creșterea taxelor şi a datoriei externe s-a realizat odată cu aderarea țării la Uniunea Euroasiatică, ce a avut loc la începutul acestui an.

Proteste Armenia

Proteste Armenia

Proteste Armenia

În urma violenţelor din 23 iunie, diplomați din SUA, Marea Britanie, UE și oficialii OSCE din Armenia au cerut să fie investigate cazurile de abuzuri săvârşite de către poliție împotriva demonstranților.

Având relaţii strânse cu Rusia, Armenia are pe teritoriul său, în oraşul Gyumri, o bază militară rusă. Presa subordonată Kremlinului a lansat ideea că aceste proteste din Erevan pot deveni un Maidan armenesc susţinut din umbră de UE şi SUA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*