Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Polițiștii greci au fost bătuți cu bâtele de fermierii furioși

Poliția elenă a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva fermierilor care protestau vineri față de reforma sistemului de pensii, după ce aceștia au aruncat cu pietre asupra sediul Ministerului Agriculturii din centrul Atenei, cu câteva ore înaintea unei ample demonstrații prevăzute pentru această seară în fața parlamentului, relatează Reuters.

Conform planului de reformă cerut de creditorii internaționali ai Greciei, fermierii ar urma să fie confruntați cu o triplare a contribuțiilor la asigurările sociale și cu o majorare a impozitului pe venit.

În semn de protest, ei blochează autostrăzile de pe teritoriul țării de peste trei săptămâni.

Circa 800 de fermieri din insula Creta au sosit în cursul dimineții la Atena, adunându-se în fața Ministerului Agriculturii, unde au fluturat steaguri naționale și au strigat: „Nu ne vor face să cedăm!”.

greek-farmers-from-the

Polițiștii care păzesc intrarea în minister au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, care au aruncat cu pietre și roșii asupra clădirii, spărgând mai multe ferestre.

Spre capitală continuă să se îndrepte fermieri nemulțumiți, pentru a lua parte la o amplă demonstrație programată să aibă loc în cursul serii.

Unii fermieri au început să ridice corturi în Piața Syntagma, scena multor confruntări violente în timpul protestelor anti-austeritate din ultimii ani.

Premierul Alexis Tsipras s-a declarat dispus să discute cu fermierii despre posibila modificare a proiectului de reformă, dar aceștia i-au respins propunerea.

greek-farmers-from-the (1)

Planul, criticat de toate categoriile de salariați, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerințelor de reformă formulate de creditorii internaționali (FMI, UE și BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Tsipras este decis ca această reformă să fie aprobată și pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriașei datorii publice a țării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300.

Farmers clash with riot police during a protest outside Agriculture ministry in Athens, Friday, Feb. 12, 2016. Farmers from across Greece have begun gathering in Athens for a two-day protest against the government and its plans to impose new tax hikes and pension charges. Bailout lenders are demanding that Greece scrap tax breaks for farmers and impose pension reforms that will lead to higher monthly contributions from the self employed and salaried employees. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*