Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Conflict interetnic la granița dintre Macedonia și Kosovo

kumanovo

Confruntările armate s-au intensificat în oraşul macedonean Kumanovo, situat în apropierea frontierei cu Kosovo, autorităţile anunţând moartea a cinci poliţişti în lupte cu zeci de presupuşi terorişti.

Conflictul interetnic din Kumanovo este catalogat ca o luptă a separatiștilor albanezi împotriva guvernului macedonean. Zona de graniță dintre Kosovo și Macedonia este un butoi cu pulbere deoarece vorbim de două confesiuni religioase, islam și creștin-ortodoxie, fapt ce a provocat în urmă cu 20 de ani unul din cele mai sângerose războie interconfesionale din Europa. 

Potrivit autorităţilor macedonene, cinci agenţi de poliţie au fost ucişi, iar alţi 30 au murit în confruntările dintre forţele de ordine şi aproximativ 70 de „terorişti” izbucnite sâmbătă în oraşul Kumanovo.

Schimburile de focuri continuau duminică dimineaţă, iar în zona oraşului Kumanovo se putea vedea fum negru. În oraşul Kumanovo trăiesc mulţi etnici albanezi, în principal musulmani, în timp ce populaţia Macedoniei este majoritar creştin-ortodoxă.

Autorităţile macedonene nu au oferit detalii despre victimele în rândul grupului vizat de raidurile antiteroriste.

Zeci de vehicule ale poliţiei au pătruns sâmbătă în oraşul Kumanovo, în cadrul unei „operaţiuni împotriva unei grupări ilegale” acuzată că pregăteşte atacuri împotriva instituţiilor guvernamentale macedonene.

Potrivit site-ului cotidianului kosovar Gazeta Express, cinci civili, inclusiv o fetiţă de opt ani – etnici albanezi – au fost ucişi în Kumanovo, localitate situată la 40 de kilometri nord de Skopje, situaţie care generează temeri privind un nou conflict interetnic.

Police officers look towards a combat vehicle at the scene of an ongoing police investigation, in the northern Macedonian town of Kumanovo, on Saturday, May 9, 2015.Authorities in Macedonia say police have clashed with an armed group in the northern town of Kumanovo, and parts of the town have been sealed off. (AP Photo/Boris Grdanoski)

La sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 40 de presupuşi membri ai unei grupări de gherilă din Kosovo au pătruns ilegal pe teritoriul Macedoniei, unde au atacat o secţie de poliţie. Atacul a avut loc pe 21 aprilie la o secţie de poliţie din localitatea macedoneană Gosince, situată în apropierea frontierei dintre Macedonia şi Kosovo. Patru agenţi de poliţie au fost sechestraţi, încătuşaţi şi bătuţi de cei 40 de kosovari de etnie albaneză. „Cei 40 de indivizi înarmaţi aveau simboluri ale Armatei de Eliberare din Kosovo (KLA/UCK); vorbeau în albaneză, i-au dezarmat pe agenţii de poliţie şi au spus că vor ţara lor şi că nu acceptă Acordul de la Ohrid. Considerăm că este un atac terorist”, comunica Ministerul macedonean de Interne.

Armata macedoneană a fost implicată într-un scurt conflict cu gherilele UCK în anul 2001, încheiat cu Acordul de la Ohrid. Fosta regiune sârbă Kosovo, cu populaţie majoritar albaneză, şi-a proclamat independenţa în februarie 2008, după războiul dintre gherilele albaneze şi armata sârbă din perioada 1998-1999.

35a4cd5fc61f0014760f6a706700507d

97fe6f74c68e0214760f6a70670026d5

6458292-3x2-940x627

 

d0aa7f8fc62f0014760f6a7067004582

Macedonia Shootings-5

People are evacuated with an armoured vehicle near a police checkpoint in Kumanovo, Macedonia May 9, 2015.  REUTERS/Ognen Teofilovski

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*