Ultimele Știri

Fotograf român reţinut şi expulzat marţi din Transnistria

Fotograful român Octavian Bâlea, stabilit de mai mulţi ani în Helsinki, a fost percheziţionat astăzi la Tiraspol, în timp ce se afla la parada organizată de administraţia transnistreană cu ocazia aşa zisei independenţe a regiunii.

„Erau mai mulţi cei din forţele de ordine, în comparaţie cu lumea de pe stradă. Era ora nouă dimineaţa şi fotograful român ajunge în dreptul statuii lui Suvorov. Oraşul forfotea înaintea paradei militare. Coloane de manifestanţi cu steguleţe roşii în mâini se pregăteau să defileze. Acolo, în dreptul statuii, Octavian se trezeşte flancat la un moment dat de patru indivizi în cămăşi maro. Toţi aveau şi un alt element distinct – ochelari de soare. „Doi erau în spatele meu şi alţi doi în stânga şi dreapta mea”.

tanc-tiraspol

„N-am înţeles nimic din ce a spus, dar mi-am dat seama că trebuie să-i urmez”

„Deşi nu făcusem nimic care să deranjeze pe cineva, am avut totuşi sentimentul că doar prin simpla mea prezenţă în Tiraspol am declanşat alarma în rândul forţelor de securitate”, este părerea celui care a fost de mai multe ori, până acum, în capitala aşa-zisei republici nistrene. Cu alte ocazii a reuşit să facă poze, dar unii trecători de pe stradă i-au strigat că e „spion”. Te afli totuşi într-o zonă care seamănă mai mult cu un lagăr, la graniţa de pe Nistru fiind prezente atât trupele nistrene, cât şi tancurile ruseşti, din forţele „pacificatoare”.

transnistria1

E clar că nistrenii nu s-au bucurat deloc de un asemenea oaspete, cu atât mai mult cu cât, prin imaginile sale, Octavian Bâlea a arătat până în prezent cruntele realități ale regimului separatist de la Tiraspol. Fotografiile lui fac parte şi din cartea „Transnistria. Temniţa limbii române”, al cărei coautor sunt. Vestea bună e că, după tot ce s-a petrecut de data asta, Octavian a reuşit să plece cu bine din Tiraspol.

Sursă: Romanialibera.ro

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*