Ultimele Știri

FOTO/VIDEO: Sânge și resemnare în Debalițevo

razboiul din ucraina

În proporție de 90% unitățile ucrainene au fost retrase organizat din Debalițevo, însă pe alocuri luptele mai continuă, deși morgile și spitalele sunt pline.

Peste 2.000 de militari ucraineni au fost retrași din Debalițevo, în timp ce peste 200 sunt grav răniți în spitalul din Artemivsk, iar peste 30 de trupuri neînsuflețite sunt la morga din oraș:

„Până în prezent, 2.475 de membri ai forţelor armate au fost retraşi de la Debaliţevo. Dintre ei, 2.132 fac parte din cadrul armatei, 158 din Garda Naţională, iar restul din Ministerul de Interne. Aproape 200 de echipamente militare au fost evacuate din zona Debaliţevo”, a anunţat Poroşenko în timpul reuniunii de aseară a Consiliului Naţional de Securitate.

Amintim că Poroșenko a vizitat, ieri,  locația forțelor militare ucrainene care au fost regrupate în zona Debalițevo și a înmânat mai multe distincții de stat.

razboiul din ucraina

Totuși, retragerea militarilor nu înseamnă neapărat o înfrângere, pentru că are loc repoziționarea batalioanelor și regimentelor, iar în Cernuhino, Ilinka și Komuna, ucrainenii continuă să opună rezistență avalanșelor de atacuri din partea separatiștilor. „Nu ne îngropați înainte de vreme”, reacționase unul dintre voluntarii aflați pe front.

Chiar și purtătorul de cuvânt al Statului Major ATO, Anatolii Stelimah spunea aseară că militarii nu se retrag în totalitate, ci doar se repliază pe front, iar confruntările dintre armata ucraineană și militarii pro-ruși continuă.

„După regrupare, militarii noștri opun nemijlocit rezistență inamicilor. În prezent, operațiunile militare continuă în Debalițevo. Are loc o relocare planificată a unităților și operațiunilor militare celor care au avut misiunea de a apăra Debalițevo”.

Ucrainenii nu puteau rezista în Debalițevo, fiindcă separatiștii și rușii au concentrat toate forțele militare în regiune, lansând ofensiva cu peste 20.000 de soldați. De armament nici nu se mai discută.

Numărătoarea pierderilor ar fi de câteva sute de unități de tehnică militară ale armatei ucrainene, care au rămas distruse în Debalițevo, iar între 200 și 250 de militari au fost luați în prizonierat.

„Sânge, asta e tot ce-mi amintesc astăzi… Răniți, încă vii și deja morți…Sub zgomotul neîncetat de foc de tun…Închizând ochii morților…Mâinele mele erau pline de sânge și deseori le examinam ca să mă asigur că nu e sângele meu…Am făcut tot ceea ce am putut. Și zi, și noapte. Și mâine la fel! Și poate cu voia lui Dumnezeu vom reuși să facem ceea ce trebuie să facem. Pentru că suntem obligați. După care se va vedea din nou cerul albastru și norii albi. Să ațipești o clipă, închizând ochii și imaginându-ți că-i atingi. Să prinzi liniștea. Să inspiri adânc și să te bucuri de razele soarelui, dacă nu de fericire, de împăcare cu sine”.

Sunt cuvintele unui soldat de pe front postate pe Facebook.

razboiul din ucrina

razboiul din ucraina

razboiul din ucraina
Între timp, OSCE pretinde că liderii celor două republici separatiste au refuzat să înceteze focul, iar oficialii de la Kiev au început demersurile oficiale pentru mobilizarea unui contingent de menţinere a păcii sub mandat ONU

Notă: Pentru cei care nu au înțeles importanța punctului strategic din Debalițevo, orașul reprezintă un nod feroviar care face legătura dintre Lugansk, Donețk și Rusia.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on FOTO/VIDEO: Sânge și resemnare în Debalițevo

  1. toata raspunderea pt acest ,,razboi civil” o poarta guvernul marioneta de la kiev.este cea mai odioasa crima sa impui propriului popor..sa se auto distruga.. niste lachei”dornici de putere vor distruge o tara.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*