FOTO: Viceprimarul unui district din Istanbul, împușcat în cap

  • Adelina Mitrache
  • 18 iulie 2016
  • Externe
arma

Ministrul Justiţiei de la Ankara a anunţat că 6.000 de persoane au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Este vorba în principal despre militari, dar şi de peste 2.700 de magistraţi care au primit sâmbătă noapte mandate de arestare. Erdogan a lansat în repetate rânduri ideea că ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea în Turcia.

Viceprimarul districtului Sisli din Istanbul a fost împușcat în cap luni de un atacator neidentificat și se află la spital în stare critică, a anunțat postul NTV citat de agenția Reuters. Deocamdată nu este clar dacă acest atac are vreo legătură cu tentativa de lovitură de stat eșuată, de vineri seara. Deși autoritățile asigură că au situația sub control, tensiunea persistă în Turcia.

Potrivit postului NTV, atacatorul a pătruns în biroul viceprimarului Cemil Candas, iar apoi au fost auzite focuri de armă. Districtul Sisli este cel mai prosper din Istanbul și se află sub conducerea Partidului Republican al Poporului (CHP), formațiune aflată în opoziție

Calitatea de stat membru NATO a Turciei nu este pusa în pericol, însa alianta va analiza situația în care se află Ankara în urma loviturii de stat eșuate, a avertizat luni secretarul de Stat american John Kerry, relatează The Washington Post. „NATO are o cerință în ceea ce privește democrația”, a declarat Kerry pentru presă, după ce Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externă și de Securitate, Federica Mogherini, a avertizat la rândul ei Turcia cu privire la o eventuală executare a puciștilor.

twitter

Mogherini a subliniat, de asemenea, că țările în care există pedeapsa cu moartea nu pot adera la Uniunea Europeană, în contextul în care Turcia caută să reintroducă pedeapsa capitală. Kerry a declarat că ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu i-a dat asigurări în mai multe rânduri că Guvernul va respecta democrația și legea.

El a avertizat că NATO va „măsura” acțiunile Ankarei.

„Evident, o mulțime de oameni a fost arestată și a fost arestată foarte repede”, a declarat secretarul de Stat. „Nivelul vigilenței și monitorizării va fi, evident, sporit în zilele următoare. Din fericire, putem să lucrăm în mod constructiv pentru a împidica o întoarcere în timp”, a apreciat el. Puciul eșuat din noaptea de vineri spre sâmbătă a transformat o reuniune ordinară a Consiliului European de luni într-o reuniune de criză. Aproape toți diplomații care participă la reuniune și-au exprimat îngrijorarea față de arestarea de către Guvernul turc a mii de judecători și militari, într-o vastă operațiune de epurare care continuă luni.

Numeroși europeni se tem că această reprimare ar putea să dezlănțuie un nou val de refugiați din Turcia. Epurările ar putea să fie invocate de refugiați, care ar putea spune că nu se simt protejați în Turcia și să ceară să nu mai fie trimiși înapoi.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *