Ultimele Știri

FOTO: Un nou stat va apărea în Orientul Mijlociu, cu sprijinul Rusiei. „Este un pericol uriaș pentru Occident și NATO”

La doar o zi după ce Rusia a anunțat că se retrage din Siria, o nouă criză este pe cale să izbucnească în această țară devastată de războiul civil.

Mai multe surse locale afirmă că miercuri, 16 martie, va fi proclamat Kurdistanul Sirian, un stat federal ce va regrupa cele 3 regiuni din nordul Siriei controlate de kurzi. Informația a fost confirmată de Mohamed Yehia, șeful secției arabe a BBC World Servive, care a comentat că declararea acestui stat “implică riscuri și pericole uriașe pentru Turcia, rebelii sirieni și strategia Occidentului/NATO în Siria”. În Siria trăiesc aproximativ 3 milioane de kurzi, majoritatea în apropierea graniței cu Turcia, unde numărul membrilor acestei minorități este de 4-5 ori mai mare.

foto 1

Discuțiile în acest sens au loc la Rmeilan, în nordul Siriei, o localitate unde kurzii controlează un aeroport despre care s-a sugerat că ar fi utilizat și de forțele americane. În jur de 200 de delegați reprezentând peste 30 de partide și grupări sunt prezenți la acest congres. Data de 16 martie a fost aleasă din cauza semnificiației sale: în această zi în 1988 a avut locul atacul cu arme chimice de la Halabja, întreprins de forțele irakiene asupra kurzilor aliați cu Iranul. Între 3.500 și 5.000 de oameni au murit atunci pe loc și alte câteva mii ulterior, în urma rănilor și complicațiilor.

foto 2

Potrivit Ekurd Daily, decizia a fost luată de liderii kurzilor din Siria ca urmare a faptului că au fost excluși de la negocierile de pace de la Geneva , astfel că au decis să-și ia soarta în propriile mâini – cu toate că acest gest va alarma Turcia. Idris Nassan, un oficial de la Kobani, una dintre cele trei regiuni care vor forma noul stat, a spus că acesta va purta numele de “Federația nord-siriană” și ca toate grupurile etnice din zonă vor fi reprezentate. “Vom lărgi cadrul de auto-administrare pe care kurzii și alte grupuri l-au format”, a spus Nassan.

Pe de altă parte, diplomații turci au anunțat că susțin unitatea națională a Siriei și consideră că anunțurile unilaterale privind crearea unei federații nu sunt valide, scrie Reuters. Poziția oficială a Istanbului e aceea că forma de guvernare și structura Siriei administrativă vor trebui decise, după încheierea războiului civil, de toți cetățenii acestei țări.

foto 3

Însă ideea federalizării este spriijinită de Rusia. La sfârșitul lunii februarie, numărul 2 din Ministerul de Externe rus, Serghei Riabkov, a sugerat că Siria să devină un stat federal, “dacă această soluție se va dovedi funcțională”. Cu o săptămână în urmă, Ilhan Ehmded, reprezentanta kurzilor în Consiliul Democratic Sirian, forul opoziției anti-Assad, a vorbit despre federalizare, spunând că “e dorită de poporul sirian și de cei care caută o soluție politică în Siria, iar America și Rusia sunt de aceeași părere”. Ehmed a precizat că ar fi vorba despre o federație formată din 3 regiuni – Siria de Nord, de Sud și Centrală, fiecare cu propriul său parlament.

Guvernul de la Damasc a exclus, la rândul său, ideea federalizării. Acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care Kremlinul, care îi sprijină pe kurzi, a decis să-și retragă forțele trimise în Siria în sprijinul regimului al-Assad.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*