Ultimele Știri

FOTO: Un lider important al opoziției ruse, Boris Nemțov a fost asasinat în centrul Moscovei

Boris Nemțov

La doar două săptămâni după ce a declarat că îi este frică pentru viața sa și că Vladimir Putin l-ar putea asasina, unul dintre liderii opoziției ruse a fost împuşcat mortal în această noaptea în apropierea Kremlinului, cu o zi înaintea unui protest antiguvernamental.

Boris Nemțov, fostul vicepremier rus și unul dintre cei mai mari contestatari ai liderului de la Kremlin, a fost atacat în timp ce se plimba alături de o tânără în plin centrul Moscovei, fiind împușcat de 6 ori din spate, potrivit informațiilor preliminare.

Atât poliția, cât și Ilya Iașin, unul dintre colegii lui Nemțov, a confirmat decesul politicianului. Asasinarea sa survine la doar o zi de la marșul opoziției, anunțat pentru 1 martie la Moscova.

Incidentul a avut loc în jurul orei 23 (ora Moscovei). Tânăra originară din Kie care se afla în compania lui Nemțov este interogată de oamenii legii de la Moscova.


Putin a oferit imediat condoleanţe şi a calificat crima drept o provocare.

Avocatul familiei a anunțat că victima a fost amenințată cu moartea pe o rețea de socializare cu câteva luni în urmă.

Nemțov a criticat în termeni duri regimul lui Vladimir Putin pe care l-a acuzat de intervenție directă în Ucraina. De asemenea, într-un interviu din 10 februarie, ar fi declarat că se așteaptă să fie ucis.

Jurnalista Xenia Sobciak a scris pe o rețea de socializare că Boris Nemțov a fost omorâtdin cauza că urma să dea publicității un raport amplu cu documente ce confirmă implicarea militarilor ruși în conflictul din Donbas.

Boris Nemțov asasinatSusţinătorii lui Nemţov se adună la faţa locului. Printre ei se află şi un alt reprezentant al opoziţiei ruse, fostul premier Mihail Kasianov.

Boris Nemţov este un politician de opoziție din Rusia, fondator al mișcării politice „Solidarnosti”, copreședinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală, membru al Comitetului de coordonare a opoziției politice din Rusia şi deputat al Dumei regionale din Iaroslavl.

În anul 1997 a fost ales ministru al combustibililor din Federația rusă, ulterior prim vicepreședinte al Guvernului Federației ruse, membru al Consiliului Securității din Federația Rusă (1997-1998).

Nemțov este cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți critici ai regimului Putin, în special vizând corupția funcționarilor de Stat și al colegilor de partid al liderului rus.

Surprinzător sau nu este faptul că Boris Nemțov este al șaselea oponent al lui Putin, care a murit asasinat. Iată doar câteva nume: Serghei Iuşenkov, deputat, lider de partid (împuşcat în 2003), Iuri Şekocişin, scriitor (otrăvit în 2003), Anna Politkovskaia, ziaristă (ucisă în 2006), Alexandr Litvinenko, fost colonel FSB, defector (otrăvit în 2006), Serghei Magniţki, economist (2009).

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*