FOTO: „Nu e un terorist, e un idiot”. Piratul aerului s-a predat autorităţilor după 7 ore de negocieri

avion

Avionul Egyptair, care călătorea din Alexandria la Cairo, cu zeci de persoane la bord, şi care a fost deturnat de un bărbat înarmat a aterizat în siguranţă la Larnaca, în Cipru, relatează Russia Today, în timp ce Associated Press scrie că atacatorul a ameninţat că are o bombă.

UPDATE: Piratul aerului, care a deturnat o cursă a companiei EgyptAir, s-a predat autorităţilor cipriote la mai mult de şapte ore după demararea negocierilor, în timp ce toţi ostaticii au fost eliberaţi de la bordul aeronavei. Ministrul de Externe al Ciprului, Ioannis Kasoulides, a anunţat că, din primele informaţii obţinute, individul nu are legături cu vreo grupare teroristă transmite Reuters.

”Ceea ce am stabilit este că nu e un act terorist. Pare să fie vorba de o persoană instabilă. într-o stare psihică precară, iar problema este rezolvată având în vedere aceste lucruri”, a transmis demnitarul.

Piratul aerului, identificat sub numele de Seif Eldin Mustafa s-a predat, după ce televiziunea cipriotă a transmis imaginii cu ultimii ostatici care părăseau rând pe rând aeronava de pe pista aeroportului cipriot Larnaca.

Ministrul de Externe cipriot a confirmat încheierea operaţiunilor de pe aeroportul Larnaca pe Twitter. În vreme ce, premierul egiptean a susţinut că suspectul trebuie să fie audiat înainte de a se stabili ipotezele cu privire la motivele care au stat în spatele deturnării aeronavei EgyptAir, ce efectua un zbor intern de la Alexandria la Cairo.

De asemenea, piratul aerului a cerut să întâlnească mai mulţi oficiali europeni şi să-i fie permis să călătoarească spre alte aeroporturi.

”În unele momente a cerut să întâlnească reprezentanţi ai Uniunii Europene, iar în altele a cerut să călătorească spre alte aeroporturi, nimic specific”, a precizat premierul egiptean.

UPDATE: Fortele de securitate nu au găsit explozibil la bordul avionului, relatează AirLive. Alți câțiva ostatici au fost eliberați, însă nu este clar deocamdată câte persoane mai rămân în avion.

Printre pasagerii zborului MS181 se număra 30 de egipteni, 4 olandezi, 1 italian, 2 belgieni, 4 britanici și 8 americani. Majoritatea au fost eliberați.

Oficiali din Ministerul Afacerilor Externe egiptean confirmă că barbatul a deturnat avionul din „motive personale”: „Nu e un terorist, e un idiot. Teroriștii sunt nebuni, dar nu sunt proști. Ăsta e prost”, au declarat reprezentanții ministerului, scrie The Guardian.

UPDATE: Bărbatul care a deturnat un avion EgyptAir cu 62 de persoane la bord este profesor de medicină veterinară la Universitatea din Alexandria, potrivit site-ului universităţii, citat de Reuters, care precizează că bărbatul a permis ca un al doilea val de oameni să coboare din aeronavă.

UPDATE: O posibilă fotografie cu piratul aerului care a deturnat un avion EgyptAir la Larnaca, făcută de unul dintre pasagerii aflaţi la bord, circulă pe reţelele de socializare, dar autenticitatea ei nu a fost confirmată deocamdată.

În imagine se vede un bărbat îmbrăcat cu un sacou, care stă în picioare, pe culoarul din avion.

avion cipru

UPDATE: Piratul aerului care a deturnat un avion EgyptAir la Larnaca a cerut azil politic în Cipru şi să îi trimită o scrisoare unei “fete cipriote”, scrie presa cipriotă şi la Repubblica, în timp ce mai multe posturi de televiziune de la Nicosia anunţă că o femeie cipriotă, posibil fosta soţie a atacatorului, este în drum spre aeroport.

Bărbatul a fost identificat drept cetăţeanul egiptean Ibrahim Samaha, în vârstă de 27 sau 28 de ani, divorţat de o femeie din Cipru.

UPDATE: Piratul aerului care a deturnat un avion EgyptAir, cu 62 de persoane la bord, a fost identificat drept cetăţeanul egiptean Ibrahim Samaha, în vârstă de 27 sau 28 de ani, căsătorit cu o femeie din Cipru, relatează postul naţional de televiziune din Egipt.

Aproape toţi pasagerii aflaţi la bordul avionul EgyptAir deturnat la Larnaca au fost eliberaţi şi şi-au putut lua inclusiv bagajele de mână cu ei, a anunţat compania care deţine aeronava, care a precizat că la bord vor rămâne ostatici cei şapte membri ai echipajului şi patru pasageri străini, relatează Reuters.

Autorul deturnării nu a formulat încă nicio cerere.

Surse din serviciile de securitate ale aeroportului au declarat anterior că la bord se aflau cel puţin opt britanici şi 10 americani.

„Din informaţiile pe care le avem deocamdată este un singur pirat al aerului. Această persoană nu a formulat încă nicio cerere”, a declarat secretarul permanent al Ministerului cipriot de externe, Alexandros Zenon, pentru postul francez de televiziune iTele.

Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au înconjurat aeronava. Potrivit primelor informaţii, nimeni de la bord nu a fost rănit.

Presa cipriotă scrie că bărbatul înarmat l-a ameninţat pe comandantul cursei EgyptAir la scurt timp după decolarea de la Alexandria, cu destinaţia Cairo. El a spus că are o centură cu explozibil şi le-a cerut piloţilor să devieze traseul aeronavei, un Airbus A320, către Cipru.

La rândul său, comandantul a luat legătura cu turnul de control, la ora Ciprului şi a României 8.30, şi a cerut permisiunea de a ateriza de urgenţă la Larnaca. A primit autorizaţia 20 de minute mai târziu, la 8.50.

Israelul a ridicat, preventiv, avioane de luptă în aer în replică la deturnare, a declarat o sursă din armata israeliană.

Aeroportul unde se află aeronava a fost închis până la rezolvarea crizei.

UPDATE: Circa 20 de persoane au părăsit avionul EgyptAir deturnat marţi dimineaţă, care a aterizat la Larnaca, relatează Sky News.

UPDATE: Bărbatul care a deturnat un avion EgyptAir, cu circa 60 de persoane la bord, ar avea o vestă cu explozibili şi a cerut poliţiei să se îndepărteze de aeronavă, relatează postul naţional cipriot de televiziune, citat de Reuters.

UPDATE: Bărbatul înarmat care a deturnat o aeronavă a companiei EgyptAir, cu circa 60 de oameni la bord, ar fi lăsat copiii şi femeile să coboare din avion, relatează Russia Today.

Agenţia de presă Reuters citează surse din poliţie şi din aviaţia civilă, potrivit cărora atacatorul acţionează singur. Anterior, presa locală a vehiculat ideea că acesta ar face parte dintr-un comando.

Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au înconjurat aeronava. Potrivit primelor informaţii, nimeni de la bord nu a fost rănit.

Nu este clar deocamdată dacă autorităţile au reuşit să ia legătura cu atacatorul.

Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă au înconjurat aeronava. Potrivit primelor informaţii, nimeni de la bord nu a fost rănit.

Nu este clar deocamdată dacă autorităţile au reuşit să ia legătura cu atacatorul.

Potrivit presei locale, bărbatul înarmat l-a ameninţat pe comandantul cursei EgyptAir şi i-a ceut să devieze traseul aeronavei, un Airbus, către Cipru.

La rândul său, comandantul a luat legătura cu turnul de control şi a cerut permisiunea de a ateriza de urgenţă la Larnaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *