Ultimele Știri

FOTO: România s-a făcut de râs la Expo Milano deși au fost cheltuite 2 milioane de euro

IE

România s-a făcut de râs la Expo Milano 2015 deși au fost cheltuite două milioane de euro. Pavilionul României de la Expo Milano arată jalnic, precum o pensiune sărăcăcioasă de la marginea unei autostrăzi.

Toată construcția, obiectele și produsele sunt de calitate îndoielnică, până și iile purtate de domnișoarele care îi întâmpină pe vizitatori arată ca niște cârpe cumpărate din târg. Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu a atribuit contractul de construcție a pavilionului României unei firme implicate în afacerea Microsoft. 

Ministerul Afacerilor Externe a plătit 827.700 de lei, inclusiv TVA (185.000 de euro) asocierii dintre două societăți pentru a superviza proiectarea și construirea Pavilionului României la Expo Milano 2015. Cele două firme sunt A.I.ERRE Engineering SRL și Kappa Architects & Engineers SRL. Contractul atribuit pe 26 ianuarie prevede „servicii de supervizare a proiectării construcției, amenajării, dotării, întreținerii și dezasamblării Pavilionului României la Expo Milano 2015”. Evenimentul va avea loc în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015.

Firma Kappa Architects & Engineers SRL este deținută de Vasel Holding Ltd, Rutinest Holdings Ltd, ambele din Cipru, și Kapraras Consulting SRL. Primele două sunt offshore-uri înregistrate în Limassol, Cipru, și sunt reprezentate de omul de afaceri grec Antonio Kapraras, unicul asociat al firmei Kapraras Consulting. Aceasta din urmă apare în dosarul Microsoft de la DNA.

”Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari  firmei Technet Austria, firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract.

Conducerea Compaq de la acea  vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase. Claudiu Florică  a condiţionat şi prezenţa firmei SIVECO ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase.”, au notat procurorii DNA. 

21020_1104949742854132_7821504469116010229_n

Bucătarul Marius Tudosiei a vizitat pavilionul României la Expo Milano și a postat o scrisoare deschisă către Comisarul General pentru România la Expo MILANO 2015, Georgian Ghervasie. Marius Tudosiei și-a prezentat punctul de vedere și a descris în detaliu starea deplorabilă a pavilionului României.

„Două hostese plasate la intrare abia răspundeau la salut. Pe scaunele dintr-un plastic ieftin şi prost, ca la un birt de ţară, câţiva oameni în vârstă se adăpostiseră de soare. Priveau nişte imagini despre “frumuseţile României” – într-un colaj în care erau înghesuite, de-a valma obiceiuri de vară şi de iarnă la ţară, imagini de prin păduri (puteau fi din orice pădure), nişte pescari la treaba şi alte asemenea.

Succesiunea lor nu m-a ajutat să descopăr logică în care erau puse. N-am descoperit-o nici în mixul de melodii, ba chiar mă gândeam că “Drumurile noastre toate” s-ar putea să nu impresioneze străinii. În spatele ecranului, pe culoar, parchetul se umflase: am mers că pe o saltea de apă. O bucată de parchet ieşise din linie – dacă nu mă împiedicăm de ea, n-aş fi remarcat-o. Eram cu ochii pironiţi pe un raft complet gol. Acolo, în acele multe alveole mă aşteptăm să văd câteva zeci de vinuri româneşti bune şi excepţionale. Am văzut doar două ghivece stinghere cu flori roz.

Alte ghivece (doar 3) tronau pe vârful Pavilionului României. Erau cu viță de vie. Moartă. Uscată. Domnişoara de la intrare mi-a spus că ea le-a udat, dar în Italia e cald şi de la căldură via moare. De parcă italienii cultivă vie în Siberia şi storc strugurii în Sicilia.

11407225_1104950322854074_3136813567786260962_nAm urcat temător spre restaurant. Auzisem de la alţi români că nu e chiar bine, dar nu mă aşteptăm să să fiu sugrumat de indignare. Va fac un scurt inventar, pe care l-am şi ilustrat foto.

La băuturi – berea Servus la doză de aluminiu de 500 ml şi vinul Castel Stârmină. Atât. Atât s-a putut.

Despre mâncare – şi asta e motivul principal pentru care vă scriu: mi-a venit să întru în pământ de ruşine!

Am găsit aşa: 3-4 sarmale pe o farfurie cu aproximativ 400 g de mămăligă (total disproporţionat – ştiind că făină de porumb are un indice glicemic mare, iar noi ne aflăm într-o expoziţie care atinge subiectul combaterii obezităţii), o tocană de cartofi cu fasole verde şi o varză (sau poate fasole, cine putea să-şi dea seama?!) pe care trona o bucată meschină de cârnat. Un ciot. Mai jos, într-o farfurie, o spumă pe care am suspectat-o că e salată de icre de la găletuşa în care se ascundea sub trei grisine din foietaj şi trei jumătăţi de felie de roşie. Şi asta era tot. Atât s-a putut!

21020_1104949736187466_8073556042168279513_n

Deserturile m-au uimit definitiv: un soi de plăcintă rulată cu dovleac sau mere, 14 mere coapte pudrate cu zahăr şi (deşi n-am înţeles rolul lor acolo), nişte chifle albe (din soiul celor congelate şi ulterior coapte) prinse sub o folie alimentară. Atât s-a putut.

România mea nu arată aşa. Dar deloc! România mea are oameni frumoşi şi pricepuţi. Oameni care ştiu să facă mult din puţin mai ales când vine vorba despre mâncare. Oameni care ar putea oferi celorlalţi înţelepciune din puţinul nostru.

Am plecat cu lacrimi în ochi din marele Pavilion al României. Jenat, stânjenit, umilit, pus la colţ! Mi-am dat seama – o dată în plus – de unde vine diferenţa asta pe care o tot simţeam că un hău între naţiunile mari, vizionare, care ajung să conducă lumea şi naţiunile mici, fără aspiraţii şi fără mândrie. Diferenţa asta vine din implicarea şi preocuparea oamenilor pentru ceea ce fac.

Puteam să plasez participarea României la Expo Milano în aceeaşi linie cu toate celelalte anti-performanţe ale ţării. O puteam aşeza pe raftul cu autostrăzi, educaţie, cercetare, cultură. O puteam pune pe acel nefericit raft echichetat cu “Atât s-a putut!”.”

21020_1104949732854133_2962322374226446693_n

Comentarii prin Facebook

11 Comentarii on FOTO: România s-a făcut de râs la Expo Milano deși au fost cheltuite 2 milioane de euro

 1. Hotii au inceput sa se supere atat de tare ca nu le mai merge incat au inceput sa-si bata joc de ,,piata,, la care nu mai au acces. Trece si asta insa simt o sete nebuna sa sfaram capatana celui care e rsponsabil de porcaria asta?!

 2. A fost baetelul meu de 11 ani cu scoala in excursie
  si a venit acasa foarte dezamagit si rusinat fata de colegii lui . Se pute face ceva mai frumos macar la EXPO sa aratam ca Romania e frumoasa si avem multe lucruri frumoase de aratat.Din pacate numai dezamagiri avem. RUSINE

 3. Alin Teodorescu // 20 iunie 2015 at 19:27 // Răspunde

  Eu sunt in Milano… am fost si eu la stand-ul României,din păcate este exact ce a spus domnul acesta in scrisoare. Sărăcăcios, prost organizat… Trist!
  Nu asta e tara noastră!

  • Dar care???? Tara noastra este saracacioasa, prost organizata,..si trista. Este exact ca expozitia de la Milano. Sa nu ne mintim singuri! E adervarat ca ar avea resurse pentru enorm de multe lucruri bune… dar nu prea are chef.. Si in plus votam periodic hotii care sa ne fure.. si ii lasam sa isi faca „treaba” asa cum le dicteaza lor stomacul (pt ca de constiinta nu poate fi vorba).
   FRumos articol, frumos punctat.. de ne-ar ajuta sa ne trezim.. !

 4. adrian expo // 22 iunie 2015 at 11:17 // Răspunde

  O cabana din lemn costa 2 milioane de euro….mai frumos e ca a fost si presedintele tarii care zice ca e multumit…si mi e mia fost rusine cand am prezentat prietenilor mei italieni pavilionul romaniei…..mi au pus intrebari si sincer am fost nevoit sa mint pentru ca imi era rusine de tara mea….rusine rusine expo romania

 5. fan iohanis // 23 iunie 2015 at 16:48 // Răspunde

  Iohanis sa-si dea demisia. Reprezentarea si politica externa sunt responsabilitatea presedintelui

 6. lasa-ti voi presedintele ca e el vinovat de toate nu e prima oara cand Romania e facuta de ras si degeaba va da-ti cu parerea pe net face-ti ceva sa schimbati lucrurile iar cel mai rusinos este ca se face comparatie cu bani cheltuiti de biserici nu are legatura una cu alta cei cu bisericile sunt la fel de hoti ca si cei de la putere

 7. Mi-ar place mult de tot, ca acest „reportaj” cu poze cu tot, sá fie mai mult ráspíndit prin tará …. vá rog !!

  Cu multumiri

  Diana Bilciu

 8. pasare stanica // 23 iunie 2015 at 23:07 // Răspunde

  sa le fie rusine ministrilor si cei care s-au ocupat de marele eveniment.mai bine angaja muncitori romani direct din Italia ca au mai buna cunoastere si mult m,ai pregatiti.rusine sa va fie.

 9. ileana nita // 26 iunie 2015 at 22:59 // Răspunde

  Esential in toata aceasta realista si trista prezentare este ca,inca o data,mi se confirma boala de care(de nu stiu cat timp?)suferim marea majoritate a romanilor:LEHAMITE si NEPASARE!!!Am uitat(sau n-am stiut niciodata??)ca daca tot pierzi timp sa faci un lucru,fa-l,domne,cum trebuie,la orice nivel te-ai afla:fie ca fabrici…scobitori,fie ca decizi in economie sau in politica….E pacat de timpul pierdut pe sistemul”merge si asa” si nu trebuie uitat ca facand lucrurile de mantuiala,fiecare la nivelul lui,ne batem ,practic,joc unii de altii,ne plangem toti de neajunsurile din”Romanica”(ce ieftin si aproape vulgar suna!!)cand ar trebui sa ne demonstram noua insine ca nu suntem nici mai prosti,nici mai lenesi,nici mai insensibili ca alte natii!!!Solutia???-SA NE SCUTURAM DE NEPASARE SI SA NE IMPLICAM SI CU SUFLETUL IN CEEA CE FACEM FIECARE,ZI DE ZI!!!Nu ROMANIA s-a facut de ras,ci noi toti,caci ROMANIA e fiecare din noi,si faptul ca eu sunt corect si destoinic dar nu reactionez cand cel de alaturi isi face treaba de mantuiala,ma face la fel de vinovat de situatia in care ne aflam cu totii acum-nemultumire,dezamagire,LEHAMITE!!!IMPLICARE-asta cred eu ca este cheia schimbarii in bine la noi,si nu cred ca este chiar asa de greu de realizat!!

 10. Nu se va lua nicio atitudine reala.Un popor care se tărie în genunchi în jurul bisericilor și umbla cu haine pe la mormintele ,, sfintilor stefan blestemat sa nu se ridice la verticala.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*