FOTO: România, povestea PRIMEI ȚĂRI DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și care a exportat benzină pentru prima dată

Din cele mai vechi timpuri subsolul României a fost bogat în hidrocarburi şi acest lucru este atestat de urmele de petrol de pe bucăţile de ceramică din secolul al II-lea descoperite în siturile arheologice.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: România lui Ceauşescu. Un bloc de 7 600 de TONE, mutat pe roţi, cu locatarii înăuntru

Peste 150 de ani de experienţă în domeniul extracţie de petrol şi un subsol cu peste 2000 de ani de resurse naturale, ar fi cifrele cu care ar trebui să ne mândrim atunci când vorbim despre zonele petroliere, zone care în 1857 stabileau pentru România, la nivel mondial, 3 mari premiere:

Prima ţară din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale. (The science of petroleum, 1938)
– La Lucăceşti, Bacău s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume. Prima rafinărie industrială a fost construită de fraţii Mehedinţeanu la periferia Ploieştiului, (strada Buna Vestire nr.174) cu echipament comandat în Germania, de la compania Moltrecht.
Primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, a fost Bucureştiul. Începând cu 1 aprilie 1857, oraşul avea să fie iluminat cu 1000 de lămpi.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Alexandru Vișinescu l-a executat pe Mareșalul Ion Antonescu

Imagini cu primele sonde petroliere, la Prahova.

Sonde petrol Prahova

Toate acestea au dus la transformarea oraşului Ploieşti în „capitala aurului negru”. Oraşul devenise după anul 1856 cel mai mare producător de petrol din Europa. În ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an din care 5 erau în jurul Ploieştiului, în judeţul Prahova.

CITEȘTE ȘI: VIDEO/FOTO: Știrea șoc din istoria televiziunii! Ziarista care s-a sinucis în direct

Ca urmare a dezvoltării industriei petrolului din România la momentul respectiv, ţara a înregistrat şi alte premiere mondiale:

– Începând cu anii 1900 România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină.
– În 1904 se înfiinţa prima şcoală din lume de maiştri sondori la Câmpina.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Primele filme porno din istorie. Despre capriciile vremii și cum arată prima peliculă dedicată adulţilor turnată în anul 1897

În această fotografie este prezentat iluminatul și aerația unui puț făcută manual.

iluminatul si aeratia unui put facuta manual

CITEȘTE ȘI:  VIDEO: Viaţa fără oxigen! Singurul ecosistem din lume de acest fel, descoperit în România

„Între anii 1939-1940, destinul României a coincis cu destinul petrolului. România trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranţa părtinitoare începând cu mai 1940, aşa cum şi industria petrolieră trece de la o industrie acomodată statului şi cerinţelor pieţei libere capitaliste la una încorsetată de celebrul Ol Pkt semnat între Bucureşti şi Berlin la 27 mai 1940. Importanţa petrolului românesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine arătată de estimările marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrările de produse petroliere ale României către cel de-al III-lea Reich, au însumat în perioada 1939-iulie 1944 o cantitate de 11.632.000. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului.

sonda

sonda

sonda

sonda

sonda

 

loading...

One thought on “FOTO: România, povestea PRIMEI ȚĂRI DIN LUME care a avut o sondă petrolieră, o rafinărie petrolieră și care a exportat benzină pentru prima dată

  1. Simplu : capitalistii au falimentat-o ca sa o distruga !!! Sa o poata „cumpara” „privatiza”=FURA !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *