Ultimele Știri

FOTO: Războiul din Yemen a luat amploare

yemen

Războiul din Golf ia amploare de la o zi la alta și nu se întrevăd pași pentru stabilizarea acestuia și încetarea violențelor. 

Conflictul pornit de Arabia Saudită împotriva milițiilor șiite huhti care controlează o mare parte din teritoriul Yemenului a provocat o adevărată baie de sânge, iar cei mai afectați sunt civilii. Mii de locuințe ale populației civile au fost bombardate de aviația saudită, astfel aproape 300 de oameni și-au pierdut viața. 

Marina Regală Arabă a lansat operațiunea Hurricane pentru a evacua diplomații și jurnaliștii de la o televiziune arabă, aflați în capitala Aden, zonă controlată de majoritarii suniți.  Autorițățile arabe au anunțat că au fost evacuați 86 de cetățeni arabi din orașul Aden. Președintele Yemenului  Abd-Rabbu Mansour Hadi este susținut de Arabia Saudită și o coaliție formată Bahrain, Iordania, Kuwait, Maroc, Qatar, Sudan și Emiratele Arabe Unite, SUA, Egipt și Pakistan.   

Abd-Rabbu Mansour Hadi încearcă să recupereze teritoriile ocupate de milițiile șiite huhti susținute de Iran, inclusiv fosta capitală a Yemenului, Sanaa, aflată acum sub controlul șiiților.  În ciuda ofensivei și bombardamentelor lansate de saudiți, milițiile huhti au reușit să cucerească portul Shaqra aflat la 100km de capitala Aden. Rebelii huhti au reușit să doboare și un avion al coaliției, însă piloții au fost salvați de soldații americani.

Reprezentanții ONU au decis să evacueze personalul din capitala Sanaa în urma intensificării războiului. Arabia Saudită și aliații săi își doreau un război fulger care să rezolve rapid problema cu insurgenții șiiți, însă se pare că aceștia sunt mult mai bine pregătiți și dotați cu armament greu, fapt ce duce la o luptă sângeroasă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*