Ultimele Știri

FOTO: Procurorii au 14.000 de fotografii de la închisorile secrete CIA, inclusiv din România

cia

Procurori militari americani au aflat în acest an despre un număr impresionant de fotografii – circa 14.000 – de la închisorile secrete ale Agenției Centrale de Informații (CIA) de pe teritoriul altor țări, inclusiv din România, în timp ce analizau materialul strâns pentru ancheta Senatului SUA privind programul de interogare al CIA a suspecților de terorism, au declarat oficiali americani, relatează Washington Post.

Imaginile, în format electronic, prezintă cadre din interiorul și exteriorul închisorilor în care CIA a reținut suspecți Al-Qaida după atentatele de la 11 septembrie din SUA, însă nu prezintă interogatorii ale deținuților, inclusiv torturarea unor suspecți care au fost supuși unor tehnici brutale, precum simularea înecului.

Cele mai multe fotografii prezintă închisori secrete din Thailanda, Afganistan și Polonia. Există mai puține fotografii de la închisorile din România și Lituania, care au fost folosite printre ultimele, înainte de a fi închise în 2006.

09028f338723b21b000f6a706700260f

Jurnaliștii Associated Press dezvăluiau în anul 2011 că o astfel de închisoare secretă a CIA ar fi existat chiar în centrul Bucureștiului la 10 minute distanță de mers cu mașina de la Aeroportul Otopeni. Această închisoare secretă s-ar fi aflat chiar în sediul Oficiului Registrului Național  al Informațiilor Secrete de Stat. Prizonierii ar fi fost ținuți în subsolul clădirii într-o cameră special amenajată numită „Bright Light”, relata Associated Press.

În imagini se pot vedea deținuți dezbrăcați în timpul transportului, au afirmat oficiali americani, care au făcut aceste declarații sub rezerva anonimatului. Fotografiile arată de asemenea membri ai personalului CIA și ai serviciilor de informații străine, precum și pe psihologii Bruce Jessen și James Mitchell, doi dintre arhitecții programului de interogare.

Washington Post afirmă că guvernul american se va opune probabil oricărei solicitări de a preda fotografii cu ofițeri CIA sau alți membri ai personalului, argumentând că securitatea acestora ar putea fi pusa în pericol.

CIA

This undated handout photo provided by GeoEye shows a satellite aerial view of The National Registry Office for Classified Information, also known as ORNISS, in a busy residential neighborhood minutes from the center of Romania’s capital city of Bucharest. Between 2003 and 2006, the CIA operated a secret prison from the building's basement, bringing in high-value terror suspects for interrogation and detention. A joint AP-ARD Panorama investigation revealed the exact location of the prison. (AP Photo/GeoEye)

CIA Romania

southcom

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on FOTO: Procurorii au 14.000 de fotografii de la închisorile secrete CIA, inclusiv din România

  1. E mare nedreptate să comparăm omorârea a mii de oameni simpli cu o eventuală detenție ilegală a criminalilor.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*