Ultimele Știri

FOTO: Portul Mariupol distrus de un atac cu rachete. Cel puțin 30 de morți și 100 de răniți

Ofensiva separatiștilor din ultimele zile a vizat și singurul mare oraș din estul Ucrainei ce se află sub controlul forţelor guvernamentale. Portul Mariupol a fost bombardat de rachete pe parcursul zilei de ieri, iar în urma acestui atac s-au înregistrat cel puțin 30 de morți și peste 100 de răniți.

Toată Ucraina este cuprinsă de doliu, după ce ieri separatiștii ruși au atacat cu rachete de tip GRAD întreg orașul-port Mariupol situat pe malul Mării Azov. Oficialitățile locale au enumerat peste 67 de case și clădiri avariate grav, dintre care 7 erau școli și grădinițe, iar departamentul de sănătate a anunțat bilanțul de 29 de persoane decedate, dintre care 7 erau copii și 93 de răniți, dintre 40 se află într-o stare gravă la spital.

1uBmdIRs4OM

p_k4smC7GcI

ukraina

Oamenii alarmați au început să-și strângă lucrurile și să părăsească orașul care se află la circa 100 de km de Donețk, mai ales după ce chiar liderul liderului prorus, Alexandr Zaharcenko a anunțat că asaltul va continua în Mariupol.

„Astăzi s-a început ofensiva în Mariupol. Acest oraş va fi cel mai bun monument pentru toţi cei „ai noştri” care au murit în lupte”, a zis acesta pentru Ria Novosti.

Importanța strategică a acestui oraș constă în faptul că Mariupol ar putea constitui pentru Rusia un coridor către peninsula Crimeea. 

1422167945-9454

ucraina

Totodată, administrația de la Kiev a cerut convocarea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU și a calificat drept un atac terorist, evenimentele tragice de la Mariupol.

„Rusia a încălcat valorile de bază ale dreptului internațional și ale umanității. Lor nu le este rușine de nimic. De aceea comunitatea internaţională trebuie să oprească agresiunea Rusiei, care ameninţă securitatea internaţională”, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

„Astăzi, pot să declar că toată lumea susține Ucraina. Răul trebuie pedepsit fără rezerve. Noi vom iniția negocieri în formatul de la Geneva, cu participarea Statelor Unite, a Uniunii Europene, a Rusiei și a Ucrainei”, a precizat preşedintele Ucrainei.

O primă reacție din partea UE s-a înregistrat din partea șefei diplomației europene, Federica Mogherini, avertizând Moscova că „această escaladare va provoca în mod inevitabil o deteriorarea a relațiilor dintre UE și Rusia” și a cerut acesteia din urmă să înceteze orice susținere a separatiștilor.

De partea cealaltă, autoritățile de la Kremlin tac.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*