Ultimele Știri

FOTO: O călătorie fascinantă în ultimele societăți unde femeile au mai mulți soți

Dacă practicarea poligamiei a fost, în istoria lumii, ceva mai răspândită, societățile poliandrice au fost mult mai puțin numeroase, fiind de multe ori judecate drept o ”anomalie” la modelul standard, impus de monogamie. Între Nepal și Tibet însă, supraviețuiesc ultimele societăți unde soțiile pot avea mai mulți soți. Fotograful italian Michele Borzoni a călătorit prin aceste locuri, realizând portretele acestor familii uitate de lume.

foto 1

Comunitatea tibetană din Valea Nyimba (”valea însorită a înălțării”) practică din vechime poliandria, pe aceste meleaguri obișnuindu-se ca frații să împartă o singură femeie. Cercetătorii spun că poliandria în Nepal este o consecință a culturii matriarhale îndepărtate, iar poliandria ar fi fost introdusă ca măsură de stimulare a natalității, atâta vreme cât în aceste regiuni condițiile de viață sunt foarte dure, în special în anotimpurile reci.

Desigur, în perioada pe care o traversăm, până și această insulă de poliandrie se destramă, date fiind schimbările economice sensibile, care afectează și aceste comunități. Oamenii din Valea Nyiamba au fost dintotdeauna negustori care călătoreau de la nord la sud cu căruțele, însă în ultimii ani s-au construit șosele și aeroporturi, iar caravanele nepalezilor nu au putut ține pasul. Odată cu oile, pe care le-au vândut, fiind nevoiți să se adapteze la noul puls, nepalezii din aceste regiuni au început să renunțe și la poliandrie.

foto 2

Vedere de pe râul Dojamchaur, din Valea Nyimba. 

foto 3

Familie poliandrică (de la stânga la dreapta): soțul mai în vârstă, soția și soțul mai tânăr. Satul Limatang, Nepal. 

foto 4

De la stânga: Tatăl bărbaților, primul soț și fiul său, soția și soțul mai tânăr, purtându-l pe cel de-al doilea copil. 

foto 5

De la stânga: soțul mai în vârstă, soția care o poartă în brațe pe fiica acestuia, soțul mai tânăr. În apropierea Văii Niymba.

foto 6

Casă tradițională din zona Niymba, ai cărei locuitori cred că existența e compusă din trei planuri, reproduse, ca microcosm, și la nivelul locuințelor. Nivelul superior îi aparține lui Dumnezeu, cel mijlociu este al semizeilor (sau lumea umană), iar cel de jos, subteranul este domeniul Zeului Șarpe (Naga).  Astfel, la nivelul de sus al casei sunt venerați zeii, la mijloc locuiesc oamenii, iar la ultimul nivel sunt păstrate animalele.

foto 7

Acesta este aeroportul din satul Simikot, singura cale de comunicare cu zonele îndepărtate. După zece zile de izolare, din cauza vremii instabile, localnicii îi întâmpină pe cei sosiți. 

foto 8

De la stânga: mama bărbaților și nepotul său, soțul mai în vârstă, soția, soțul mai tânăr și fiica lor cea mare. 

foto 9

Interiorul unei locuințe tradiționale din această regiune. 

foto 10

De la stânga: soțul mai tânăr, soția, soțul mai în vârstă și fiica lui. 

foto 11

Familie poliandrică din satul Simikot, cea mai mare așezare din zonă.

foto 12

De la stânga: Tatăl bărbaților, soțul mai în vârstă și fiul lui, soția și fiica, soțul mai tânăr. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*