Ultimele Știri

FOTO: Metroul din Bucureşti împlineşte 36 de ani! Zece lucruri mai puţin cunoscute despre acesta

Metroul din Bucureşti împlineşte joi, 19 noiembrie, 36 de ani de existenţă. În fiecare an sunt organizate evenimente pentru sărbătorirea zilei de naștere a acestuia, anul acesta însă evenimentele sunt anulate după tragedia care a avut loc în Colectiv. 

Deși Nicolae Ceaușescu este considerat ”părintele metroului”, adevărul este că ideea de a realiza metroul în subteranul din Capitală există de la începutul secolului al XX-lea şi i-a aparţinut lui Dimitrie Leonida, un tânăr student pe atunci.

Zece lucruri mai puţin cunoscute despre metrou, conform Adevărul:

1.       Staţia Piaţa Unirii 1 este o staţie de suprafaţă, construită cam la şapte metri adâncime. Din acest motiv deseori în staţie intră păsări.

2.       Deseori, în staţiile din subteran sunt infiltraţii şi muncitorii sunt nevoiţi să facă nişte injecţii pentru impermeabilizarea pereţilor, oprind în acest fel acumularea de apă pe şine.

3.       În fiecare noapte după ce se termină programul destinat călătorilor, în jur de 600 de angajaţi Metrorex coboară în subteran şi verifică starea în care se află reţeaua de transport în comun. Din acest motiv metroul din Capitală nu poate circula pe timpul nopţii.

4.       În staţia de metrou Politehnica sunt încrustate în marmura pe care calcă zi de zi trecătorii fosile vechi de peste 65 de milioane de ani.

5.       Din planurile lui Ceauşescu nu făceau parte şi scările rulante pentru că spunea că tinerii sunt oricum prea graşi şi au nevoie de mişcare.

6.       În prima perioadă, muncitorii care lucrau la reţeaua subterană nici nu ştiau ce fac de fapt. Ştiau doar că trebuie să lucreze, însă nu ştiau la ce proiect muncesc.

7.       Trenurile IVA, cele vechi care circulau prin subteran, au fost produse în România, la Fabrica de Vagoane de la Arad.

8.       Odată cu introducerea pe şine a noilor CAF-uri, trenurile de tip IVA au fost scoase din circulaţie şi duse la casat.

9.       Elena Ceauşescu nu credea că metroul chiar o să meargă vreodată, însă Nicolae Ceauşescu era foarte încrezător.

10.   Ritmul în care a fost construit metroul a fost incredibil pentru acea vreme: aproape cinci kilometri pe an. 

metrou inaugurare

Inaugurarea metroului – 16 noiembrie 1979

santier metrou

Şantier metrou, 1984

metrou

Stație de metrou în 1989

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*