Ultimele Știri

FOTO: Japonia comemorează 70 de ani de la bombardamentele nucleare

70 de ani de la primul bombardament atomic din istorie, marcați la Hiroshima prin apeluri la renunțarea la armele nucleare

hiroshima

Clopotele au marcat joi, la ora locală 8.15 (2.15, ora României), la Hiroshima, 70 de ani de la lansarea dintr-un bombardier american a bombei atomice, primul atac nuclear din istoria omenirii, care a condus la capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Data de 6 august 1945 rămâne în istoria omenirii drept momentul primului bombardament atomic.

Acum 70 de ani, în dimineaţa zilei de 6 august, avionul american B-29 “Enola Gay” a lansat prima bombă atomică asupra unui oraş. Acesta a fost Hiroshima, din Japonia. Erau ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, iar Japonia întârzia să capituleze.

După trei zile, la 9 august, SUA au lansat o bombă atomică şi asupra oraşului Nagasaki. Japonia a capitulat la data de 15 august 1945, marcând sfârşitul războiului în Asia.

Clopotul Păcii, tras de o tânără și un elev, a bătut la ora locală 08.15 (23.15 GMT), momentul exact în care, în urmă cu 70 de ani, bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorând pe loc zeci de mii de oameni. Până la sfârșitul anului 1945, circa 140.000 de persoane, inclusiv zeci de mii de coreeni și alți străini, au murit din cauza bombardamentului și a consecințelor sale.

hiroshima

La ceremonia desfășurată joi în Parcul Memorial al Păcii au luat parte în jur de 50.000 de persoane, printre care șeful guvernului japonez, Shinzo Abe, ambasadorul american la Tokyo, Caroline Kennedy, subsecretarul de stat al SUA pentru controlul armamentelor și securitate internațională, Rose Gottemoeller — oficialul cu rangul cel mai înalt trimis vreodată de Washington la ceremoniile de la Hiroshima—, și reprezentați a circa 100 de state.

În discursul său, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut eliminarea armelor nucleare și crearea unui sistem de securitate care să nu se bazeze pe forța militară. Numeroși participanți la ceremonie și-au reînnoit, la rândul lor, apelurile la pace.

hiroshima

După ceremonie, lideri ai asociaților de supraviețuitori (‘hibakusha’) s-au întâlnit cu Shinzo Abe, căruia i-au cerut să retragă noua legislație care permite, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, trimiterea de trupe combatante japoneze în zone de conflict din afara țării. Aceasta implică o reinterpretare a Constituției pacifiste a Japoniei, redactată în timpul ocupației americane de după război.

Comemorarea de joi a avut loc, de altfel, pe fondul unei dezbateri foarte aprinse în Japonia cu privire la participarea țării la conflicte pe teritoriul altor state, sondajele arătând o opoziție puternică din partea majorității populației.

hiroshima

Mii de supraviețuitori sunt încă tratați de Crucea Roșie japoneză din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății, aproape două treimi dintre decese fiind provocate de cancere.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*