FOTO: Imaginile din satelit nu demonstrează iminența unui test nuclear nord-coreean

  • Adelina Mitrache
  • 19 aprilie 2016
  • Externe
Kim Jong-Un

Imaginile recente din satelit arată doar o activitate ‘limitată’ la centrul de teste nucleare din Coreea de Nord și nu sugerează iminența unui nou test nuclear, estimează experți de la Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins, potrivit AFP.

Cu toate acestea, ei avertizează că Phenianul a făcut progrese considerabile în arta disimulării activităților sale nucleare interzise.

Informații provenind de la servicii secrete sugerează că Phenianul se pregătește să realizeze un al cincilea test nuclear, încălcând astfel sancțiunile internaționale, a afirmat luni președinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, citată de AFP via Yonhap.

coreea de nord teste

Coreea de Nord pregătește pentru începutul lunii mai un congres al partidului său unic, primul în ultimii 36 de ani. Mai mulți observatori estimează că tânărul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, va profita de această ocazie pentru a sublinia ‘succesele’ programului nuclear nord-coreean. Phenianul ar putea să efectueze cel de-al cincilea său test nuclear, înainte de deschiderea congresului, scrie AFP.

Un al cincilea test nuclear reușit ar putea face uitat eșecul de vineri al unui tir cu rachetă cu rază medie de acțiune, lansare ce trebuia să marcheze ziua de naștere a fondatorului regimului nord-coreean Kim Ir Sen (1912-1994).

Recentele imagini din satelit nu arată decât o ‘activitate extrem de limitată’ la centrul nuclear din Punggye-ri, spun experții menționați, remarcând totuși că anumite sectoare nu sunt înzăpezite, ci bine întreținute.

‘Deși indiciile privind iminența unui test sunt neconcludente, nu se poate exclude posibilitatea ca Nordul să-și probeze capacitatea de a efectua teste nucleare fără avertisment, după pregătiri îndelungate și ascunderea de sateliți a indiciilor care l-ar putea anunța’, mai estimează ei.

Coreea de Nord a efectuat deja patru teste nucleare, ultimul datând din 6 ianuarie. Ca reacție, Consiliul de Securitate al ONU a decretat la începutul lunii martie înăsprirea sancțiunilor împotriva Coreii de Nord.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *