Ultimele Știri

FOTO: Cum sunt torturați oamenii în Maroc de poliție

tortura

Marocul este cunoscut pentru unul dintre cele mai dure sisteme de detenție și grave abateri de la Convenția drepturilor  omului. În Maroc tortura este o procedură normală pentru organele de anchetă, mii de persoane fiind maltratate pentru a oferi răspunsul dorit de anchetatori. 

Oficialii marocani reflectă imaginea unei societăți deschise, care respectă drepturile omului. Dar, atâta timp cât amenințarea torturii domnește peste prizonieri și disidenți, această imagine va fi un miraj sub aparențe înșelătoare, tortura este utilizată pentru a înăbuși disidența și pătează actul de justiție. 

tek6Raportul Amnesty International prezintă 173 de cazuri de tortură și alte rele tratamente aplicate pe bărbați, femei și minori de către ofițerii de poliție și membri ai forțelor de securitate între anii 2010 și 2014.

Printre victimele torturii sunt studenți, activiști politici de stânga sau islamiști, precum și persoanele suspectate de terorism sau infracțiuni ordinare.

Documentele din raportul Amnesty International prezintă tehnicile brutale de tortură folosite de forțele de securitate asupra deținuților, cum ar fi menținerea în poziții dureroase, inclusiv poziția numită „pui fript”, în cazul în care victima este suspendată de o bară de metal și legată de încheieturi și genunchi.

Abdelaziz Redaouia, un franco-algerian, 34 de ani, a declarat că ofițerii l-au torturat pentru că a refuzat să semneze un raport de interogare, aceștia acuzându-l de infracțiuni legate de droguri, după arestarea sa în decembrie 2013:

„Am refuzat să semnez procesul-verbal pe care l-au scris ei. Mi-au pus o cătușă în gură și au tras de ea încercând să îmi străpungă obrazul.”

188809_Ali_Aarrass_torture_sketches

El a adăugat că ofițerii  l-au împins cu capul sub apă, au folosit o baterie de mașină pentru a provoca șocuri electrice la organele genitale, și l-au lovit pe tălpile picioarelor în timp ce era suspendat și legat de o bară.

Raportul susține că forțele de securitate lovesc cu sălbăticie protestatarii în zone publice ca un avertisment pentru restul populației. Acest document arată zeci de cazuri de violență ale poliției împotriva demonstranților și a trecătorilor, în plină zi și în vehicule.

Torture-maroc

Stop-torture-Amnesty-Maroc

Abderrazak Jkaou, elev protestatar, a declarat că poliția la bătut până și-a pierdut cunoștința în campus cu o zi înainte de o demonstrație în Kenitra:

”Unii au fost înarmați cu bastoane lungi. Ei mi-au aplicat lovituri pe tot corpul, de la cap până în picioare. Apoi, un civil polițist cu cătușe strânse în mână ma lovit între ochi. Am căzut, leșinat. Apoi alții au venit și mi-au zdrobit piciorul până am început să fac pe mine. M-au bătut până când mi-am pierdut cunoștința și apoi mau aruncat în campus ca o avertizare pentru alți studenți care vor să protesteze. Elevii au crezut că am murit.”

tek1

Au acuzat poliția de tortură și au fost condamnați la închisoare

Raportul menționează, de asemenea, o nouă practică alarmantă: invocarea legii privind „acuzații false” sau „acuzație falsă” a urmări presupuselor victime ale torturii care vorbesc deschis despre ceea ce au suferit. Pe baza acestor legi, autoritățile marocane au deschis o procedură împotriva a opt persoane care au depus o plângere de tortură în ultimele 12 luni.

În 2014, doi tineri activiști, Wafa Charaf și Osama Housne, au fost condamnați la doi și trei ani de închisoare, respectiv pentru „acuzații false” și „defăimare”, după ce s-au plâns de tortură. Ei nu au dezvăluit nici identitatea presupușilor torționari lor.

maroc tortura

 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*