Ultimele Știri

FOTO: Cum devin lunetişti tinerii din Ucraina

Lunetişti ucraineni

Războiul tacit şi nerecunoscut din Ucraina continuă, iar armata nepregătită a vecinilor noştri are nevoie nu numai de armament pentru a opune rezistenţă separatiştilor susţinuţi de ruşi, dar şi de militari calificaţi, precum lunetiştii.

În apropierea oraşului Nikolaev, din sudul Ucrainei, instructori din Ucraina și Georgia transformă simpli soldaţi sau voluntari în lunetiști. Deşi în mod normal pregătirea lor fizică, de observaţie şi de tragere ar trebui să dureze câteva luni, tinerii ucraineni sunt instruiţi timp de câteva săptămâni.

„În armata ucraineană, cum să devii un lunetist, este o întrebare retorică. Pe timp de război lunetist poate fi oricine. Este suficient ca comandantul să se uite la tine și să-ţi spună, „Oh, ia SVD-ul şi vei fi lunetist”, povesteşte unul dintre profesorii voluntari. 

Şcoala improvizată de lunetişti din Nikolaev a fost creată de patru brigăzi de voluntari – Combat-UA, Organizaţia Poporului, Întoarce-te în viață și Aripile Phoenix. Ideea iniţierii unui asemenea şcoli i-a venit unuia dintre fondatorii organizației de voluntari Combat-UA, Pavel Kaşiuk. El a fost primul om care a adus haine, alimente și arme pentru soldați.

„Într-un război hibrid, când artileria e tacită, cel mai important om devine un lunetist militar, însă țara noastră nu are grijă să producă lunetişti, așa că am decis să facem noi treaba în locul lor.”

Lunetişti ucraineni

Lunetişti ucraineni

Un alt instructor, care se consideră lunetist cu acte în regulă la cei doar 25 de ani ai săi fiindcă a avut posibilitatea de a fi instruit într-un stagiu militar asigurat de părinţii săi, care la rândul lor sunt militari, explică care este principala caracteristică a unui lunetist din infanterie.

„Lunetistul cu cât mai mult greșeşte pe front, cu atât e mai bine, fiindcă nu e necesar să acționeze într-un mod obişnuit, ci să găsească soluții nestandardizate, care sunt cele mai bune”.

Cunoscut sub numele „Tunet”, tânărul lunetist a fost în toate locurile fierbinți de pe câmpul de luptă din Donbas, inclusiv la aeroportul din Doneţk, care i s-a memorat cel mai mult.

„Exista un zvon că operează un lunetist în bătălia de la Slaviansk şi cea de la aeroportul din Doneţk, însă nu prea am văzut oameni doborâţi de o armă cu lunetă”.

 

Lunetişti ucraineni

Pentru a ajunge în această echipă, unuia dintre elevi, Nikolai Voronin, zis şi Separ, i-au priit cunoştinţele de matematică şi educație fizică din şcoală, fiindcă pentru lunetist este important să fie capabil să facă calcule. Din această cauză, tânărul poartă cu el un mic carneţel de note şi un pix.

„Mereu am vrut să fiu lunetist, iar acum printr-o lunetă, îmi pot sluji mai bine ţara”, relatează Separ, care este considerat un soldat universal, fiindcă într-un an de când e pe frontul din estul Ucrainei a fost şi infanterist, şi trăgător, şi lansator de grenade.

Ziua de antrenament cu gloanţe se sfârşeşte cu un ritual. Curăţarea armelor. Acesta este un proces obligatoriu și complicat pentru învăţăcei.

Înainte de plecare instructorul oferă instrucțiunile finale fiecărui soldat separat, fiindcă le cunoaşte toate slăbiciunile, iar în zilele următoare trebuie să se perfecţioneze, pentru a deveni lunetişti veritabili.

Lunetişti ucraineni

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*