Ultimele Știri

FOTO: Cine este Abdelhamid Abaaoud, cel mai căutat om de pe planetă după atentatele din Paris

isis

Autorităţile franceze au anunţat că belgianul Abdelhamid Abaaoud este considerat unul dintre principalii planificatori al atacurilor teroriste de vineri noaptea din Paris. Acesta a devenit, potrivit presei internaţionale, ”cel mai căutat om de pe planetă” în acest moment.

Abdelhamid Abaaoud, în vârstă de 29 de ani, se află, potrivit unor surse citate de presă, în Siria, unde luptă alături de Statul Islamic. Acesta este căutat încă dinainte de atacurile din Paris, fiind condamnat, în absenţă, la 20 de ani de închisoare alături de alţi 32 de jihadişti, scrie The Telegraph.

Abaaoud a fost şeful unei celule teroriste din Verviers, organizaţia fiind distrusă de poliţia belgiană în ianuarie 2014 după un schimb de focuri în care au fost ucişi doi jihadişti.

Abdelhamid Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud s-a născut în Bruxelles în districtul Molenbeek, de unde sunt şi alţi suspecţi în cazul atacului de vineri. Tatăl său, Omar, este băcan, şi a anunţat în luna ianuarie a anului trecut că Abdelhamid l-a luat pe fratele său, Younes, în vârstă de 13 ani, cu el la Siria. Ulterior Omar Abaaoud a anunţat că fiul său cel mare a murit, dar acum poliţiştii cred că această afirmaţie a fost falsă.

Abdelhamid Abaaoud

Belgianul a apărut într-o revista a ISIS spunând că s-a alăturat grupării în Siria şi în video-uri de propagandă ale Statului Islamic, lăudându-se cum a evadat din mâinile poliţiei.

Abdelhamid Abaaoud

Anchetatorii au informaţii că Abdelhamid Abaaoud s-a aflat în perioada aprilie-iunie 2014 în Raqqa, apoi în Tabka, în Deir ez Zor şi în cele din urmă în Kobani.

Numele lui Abaaoud este legat – de către Associated Press şi Liberation – de atacul dejucat, în august, într-un tren Thalys. Acest atac a avut loc la bordul unui TGV pe ruta Amsterdam-Paris, via Bruxelles. Ayoub El-Khazzani, un suspect de terorism, a deschis focul bordul la trenului, după care a fost imobilizat de pasageri.

Abdelhamid Abaaoud

Liberation a legat numele lui Abdelhamid Abaaoud şi de Sid Ahmed Ghlam, un student francez acuzat de crimă, tentativă de crimă şi infracţiuni de natură teroristă.

Abdelhamid Abaaoud

Documente confiscate de la domiciliul acestuia şi o căutare pe computerul şi telefonul sale personale sugerează că Ghlam se afla în contact cu un vorbitor de franceză din Siria, care i-a ordonat să comită un atac asupra unei biserici.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*