Ultimele Știri

FOTO: Cele șase surse de venituri ale Statului Islamic. De unde are gruparea teroristă armament

75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este 'venitul' afișat lunar de Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) ca fiind obținut în teritoriile pe care le controlează în Siria și Irak, potrivit unui studiu dat publicității luni de IHS, un think tank cu sediul la Londra, citat de publicația franceză 20 minutes.fr.

Statul Islamic, care are dificultăți pentru echilibrarea bugetului său, a trebuit să reducă recent salariile combatanților săi și să crească tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, relevă studiul IHS, care asigură că gruparea extremistă sunnită este în căutare de surse finanțare alternative, taxând până acum în mod sistematic populația care încearcă să plece din teritoriile ocupate de jihadiști. Cu toate acestea, Daesh s-ar confrunta cu dificultăți financiare, potrivit studiului menționat.

Gruparea obține aproape jumătate din venituri din taxe și 43% din traficul de petrol și gaze, un sector slăbit de bombardamentele coaliției internaționale antijihadiste și ale Rusiei.

Societatea de studii britanică a identificat șase surse principale de finanțare a Daesh: ‘producția și traficul de petrol și gaze, impozitarea activităților comerciale în teritoriul pe care îl controlează, confiscarea de terenuri și proprietăți, traficul de droguri și antichități, activități infracționale cum ar fi jefuirea băncilor și răpirile pentru răscumpărare, precum și întreprinderile publice’.

Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donații de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida.

‘Statul Islamic controlează un aparat de stat—în Siria și Irak—și impune taxe populației, confiscă proprietăți, creează averi cu întreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol și gaze. Alte grupări teroriste nu au așa ceva’, explică pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.

‘În același timp, pentru că administrează un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum făceau 80 milioane de dolari și îi cheltuiau pe arme și bombe’, spune el.

În opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist ‘percepe o taxă de 20% pentru toate serviciile’, de exemplu pentru electricitate, rețeaua de telefonie mobilă sau industrie.

Coaliția internațională și Rusia lovesc în portofoliul Daesh bombardând câmpuri petroliere și de gaze, în special în estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile împotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale să dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacității de rafinare și transport al materiilor prime. În plus, accesul în Turcia a scăzut, fapt ce a obligat Daesh să se replieze pe piețele siriană și irakiană pentru a încerca să-și vândă petrolul.

Columb Strack situează apogeul puterii Daesh în vara anului 2014, după preluarea controlului asupra orașului irakian Mosul.’De atunci, ei (jihadiștii) au pierdut teren și au început să-și piardă banii’, spune el.

ANALIZĂ: De unde are gruparea Stat Islamic armament

Gruparea Stat Islamic a fost catalogată recent ca fiind cea mai periculoasă din lume, cu o ascensiune rapidă în ultima perioadă, bazându-se pe un număr ridicat de adepţi în toată lumea, dar şi pe numeroase resurse materiale şi financiare.

Site-ul bussinesinsider.com relatează că, potrivit ultimelor estimări, în jur de 100.000 de oameni ar face parte din această organizaţie teroristă şi încearcă să răspundă la întrebarea cum a reuşit un grup abia cunoscut în urmă cu câţiva ani să ocupe teritorii vaste din Irak si Siria şi să organizeze mai multe atacuri teroriste în lume.

Potrivit sursei citate, succesul organizării celei mai mari grupări teroriste din lume începe cu destrămarea fostei Uniuni Sovietice şi are la bază cultura Orientului Mijlociu şi succesul unor grupări în zonele de război.

Este cunoscut faptul că în Orientul Mijlociu se află foarte multe arme. Unele estimări arată că doar în 2015, în statele arabe a fost comercializat armament în valoare de 18 miliarde de dolari, lucru deloc surprinzător dacă ţinem cont de faptul că în state precum Yemen sau Irak civilii au acces necondiţionat la arme de luptă, iar pistoalele sau mitralierele sunt lăsate moştenire urmaşilor sau vândute la piaţă.

stat islamic

Toate aceste condiţii au fost favorizate în special de achiziţiile Irakului din timpul războiului cu Iran din anii ’80, când statul din Orientul Mijlociu a devenit cel mai mare cumpărător de armament din zonă.

Prăbuşirea sistemului sovietic din 1991 a făcut ca pe piaţa neagră să apară o avalanşă de arme, de la AK-47 la rachete şi chiar componente nucleare.

stat islamic 2

La scurt timp după ce Statele Unite au invadat Irakul, în martie 2003, atât guvernul cât şi armata statului din Orient s-au destrămat, lăsând în urmă uniforme şi armament, preluate rapid de civilii care au contribuit la haosul zilelor noastre.

stat islamic 3

Pe măsură ce SUA înainta către Bagdad, insurgenţii luau cu asalt fabricile de armament, cum a fost cazul unei locaţii ce se ocupa cu producerea de arme, ce a fost prădată de 40.000 de tone de muniţie.

stat islamic 4

Pe lângă toţi aceşti factori, ce au contribuit la aprovizionarea masivă cu armament a ceea ce avea să devină organizaţia Stat Islamic, au existat şi alte forţe ce au contribuit la stocul de muniţie al insurgenţilor, cum este cazul Iranului, care, potrivit bussinesinsider.com, ar fi oferit training combatanţilor despre cum să pună la punct bombe care să distrugă vehiculele americanilor.

stat islamic 5

În scurt timp, ISIS a devenit recunoscută pentru bombele puternice amplasate pe autovehicule, foarte ieftine, uşor de produs şi cu un impact major.

stat islamic 6

Gruparea Stat Islamic deţine controlul asupra aproximativ unei treimi din suprafaţa Siriei. Anul trecut, aceasta a preluat controlul asupra uneia dintre provinciile siriene – Rakka (nord-est) – la frontiera cu Irakul. Capitala provinciei, oraşul Rakka, a fost proclamată sediul „califatului” SI, care se întinde de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak.

Gruparea este puternic prezentă în provincia vecină, Deir ez-Zor.

Ambele provincii sunt bogate în petrol şi constituie bastionul SI în Siria, cu acces la frontieră.

Gruparea, din care fac parte sute de luptători arabi şi occidentali, este prezentă de asemenea în provincia Alep (nord), unde a luptat cu grupări rebele.

Ea şi-a stabilit şi o prezenţă strategică în provinca Homs (centru), unde a preluat controlul asupra oraşului antic Palmira în mai, iar de curând asupra oraşului-cheie Qaryatan, care-i oferă posibilitatea să înainteze către Damasc, Homs şi alte oraşe importante.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on FOTO: Cele șase surse de venituri ale Statului Islamic. De unde are gruparea teroristă armament

  1. Bun articol si la obiect !!! Felicitari !!!

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*