Ultimele Știri

Foto: Aurul antic al României

Pentru prima dată a fost deschisă publicului larg o expoziție cu o parte din tezaurul de aur și argint al României.

Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui până în 12 iulie expoziția „Aurul și argintul antic al României”, loc unde va fi prezentat o parte de tezaurul de aur și argint al României. Expoziția este deschisă publicului larg, iar pentru prima dată accesul este liber.

„Important este că suntem aici de multe, multe mii de ani și că facem parte din acest mare popor trac din care au plecat foarte multe alte nații și avem toate motivele să fim mândri de asta, iar acest tezaur, care nu are preț, indiferent de cât ar costa asigurarea sau câți bani ar trebui cheltuiți pentru protejarea lui nu are preț și trebuie să îl iubim și să îl protejăm așa cum trebuie să ne iubim limba și țara și ceea ce suntem.”,a declarat secretarul de Stat la Ministerul Culturii, Bogdan Stanoevici.

Din expoziție fac parte peste o mie de piese prețioase, care datează începând cu mileniul V î. Hr până în secolul VII d. Hr. – Neolitoc, epoca bronzului, epoca bronzului, cultura getică preclasică, perioada dacică, perioada romană, antichitatea târzie și evul mediul timpuriu. Cele mai spectaculoase artefacte expuse sunt Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut și sub numele popular „Cloșca cu puii de aur” și brățările dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Polița de asigurare a pieselor se ridică la 70 de milioane de euro prin urmare, poliția locală este responsabilă cu paza și protecția expoziției.

1

3

2

5

6

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*