Ultimele Știri

Fostul şef al FMI anchetat pentru spălare de bani

RODRIGO RATO

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Rodrigo Rato este anchetat pentru spălare de bani, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul El Pais.

Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finanţelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legală, dar publicaţia online Vozpopuli îl acuză că a „spălat” bani „murdari” în afara Spaniei, înainte să-i declare, şi anume în paradisuri fiscale din Gibraltar şi Insulele Virgine.

Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de şase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acţiunilor Bankia pe piaţă.

„Este o problemă personală şi nu cred că sunt obligat să fac vreo declaraţie”, a declarat Rato, care nu a negat şi nici nu a confirmat dezvăluirea.

El este vizat deja în altă anchetă vizând perioada în care a fost preşedintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Potrivit Vozpopuli, Rato este una dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscală, oferită de către administraţia PP a premierului Mariano Rajoy în 2012 cu scopul de a scoate la lumină, potrivit unor estimări ale autorităţilor, 25 de miliarde de euro ascunşi în conturi offshore.

Însă deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit iniţial, Guvernul a redus nivelul penalităţilor şi a permis contribuţii în numerar. Această decizie ar fi permis spălarea banilor.

Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecţi, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor şi capitalurilor, potrivit surselor guvernamentale citate.

Actualul ministru de Finanţe, Luis de Guindos, a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spălare de bani, potrivit Euronews. „Am o datorie de confidenţialitate”, a declarat el, adăugând că „singurul lucru pe care-l pot spune este că toate instituţiile statului se vor conforma procedurilor judiciare”.

Rato este investigat, de asemenea, pentru modul în care Bankia a fost cotată pe bursa spaniolă, anchetatorii suspectând fraude şi falsificare de documente.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*