Ultimele Știri

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader, condamnat la 10 ani şi şase luni de închisoare

condamnat dosar posta romana mihai toader

Fostul director al Poştei Române Mihai Toader a fost condamnat la zece ani şi şase luni închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce a cumpărat produse informatice de la o firmă din Cipru, la un preţ supraevaluat de 12 ori, prejudiciul fiind de 6,5 milioane de euro.

Tribunalul București a dispus, astăzi, pedepsele în dosarul Poșta Română, prin care au fost condamnați mai mulți angajați ai Companiei Naţionale Poşta Română:

  • Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic – 10 ani şi şase luni de închisoare;
  • Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică – 10 ani şi şase luni de închisoare;
  • Vasile Bărbuleţ, fost şef al Departamentului IT în CN Poşta Română – 10 ani şi şase luni de închisoare

Toți cei patru acuzați pentru abuz în serviciu trebuie să achite Poştei Române 6.583.000 de euro, iar până achitarea plății, instanţa a dispus menţinerea sechestrului pus pe câte două imobile ce aparţin lui Emanoil Lepădatu şi Dan Mihai Toader, pe un imobil al lui Vasile Bărbuleţ şi unul al lui Andrei Marinescu.

Decizia Tribunalului Capitalei nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Potrivit procurorilor DNA, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu şi Bărbuleţ Vasile au cumpărat produce informatice la un preţ supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente şi fără îndeplinirea în totalitate a obligaţiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poşta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro.

avere1Citește și: De ce nu are loc confiscarea averilor marilor corupți?

 

Cei patru inculpaţi ar fi contribuit astfel la obţinerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferenţa dintre preţul de achiziţie al produsului de la producătorul Computer Associates şi preţul de vânzare către Poşta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost condamnaţi definitiv în alte două dosare, în care au fost trimişi în judecată în octombrie 2009 şi în decembrie 2010.

În dosarul trimis instanţei în octombrie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au acuzat pe cei trei în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 3 noiembrie 2014, pe Mihail Toader şi pe Emanoil Lepădatu la patru ani de închisoare cu executare, iar Andrei Marinescu a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost trimişi în judecată, alături de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy, pentru fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. În 24 ianuarie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Mihai Toader la patru ani de închisoare cu suspendare, pe Andrei Marinescu la trei ani şi şase luni cu suspendare, în timp ce Emanoil Lepădatu a fost achitat. Zsolt Nagy a primit atunci o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Tudor Chiuariu a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*