Ultimele Știri

Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost arestat la Madrid

Rodrogo Rato

Fostul director al FMI Rodrigo Rato a fost arestat la Madrid în urma unei serii de acuzații privind acte de spălare de bani, eschivare de la plata impozitelor şi escrocherie. După câteva ore, acesta a fost eliberat şi va fi cercetat în libertate.

Forţele de ordine au iniţiat percheziţii la domiciliul şi la oficiul fostului demnitar. În vârstă de 66 de ani, Rodrigo Rato este protagonist al unui dosar penal mai vechi pentru fraude financiare. Acestea ar fi fost comise în perioada în care a deţinut funcţia de preşedinte al băncii Caja Madrid, care a devenit ulterior Bankia. Acesta neagă toate acuzaţiile.

În trecut, Rodrigo Rato a mai deţinut funcţiile de vicepremier şi de ministru de Finanţe al Spaniei. 

Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finanţelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legală, dar publicaţia online Vozpopuli îl acuză că a “spălat” bani “murdari” în afara Spaniei, înainte să-i declare, şi anume în paradisuri fiscale din Gibraltar şi Insulele Virgine.

Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de şase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acţiunilor Bankia pe piaţă.

“Este o problemă personală şi nu cred că sunt obligat să fac vreo declaraţie”, a declarat Rato, care nu a negat şi nici nu a confirmat dezvăluirea.

El este vizat deja în altă anchetă vizând perioada în care a fost preşedintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Potrivit Vozpopuli, Rato este una dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscală, oferită de către administraţia PP a premierului Mariano Rajoy în 2012 cu scopul de a scoate la lumină, potrivit unor estimări ale autorităţilor, 25 de miliarde de euro ascunşi în conturi offshore.

Însă deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit iniţial, Guvernul a redus nivelul penalităţilor şi a permis contribuţii în numerar. Această decizie ar fi permis spălarea banilor.

Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecţi, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor şi capitalurilor, potrivit surselor guvernamentale citate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*