Ultimele Știri

Fostul comisar european Dacian Cioloş, audiat ca martor la Parchetul General

Dacian Cioloş

Dacian Cioloş este audiat ca martor, astăzi, la Parchetul instanţei supreme, într-un dosar privind modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în cauza privatizării ICA, plângerea în acest caz fiind făcută de Cătălin Sandu, fost şef în ADS, condamnat la şase ani de închisoare.

Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură şi fost ministru al Agriculturii, a fost citat să se prezinte la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a dat declaraţii în calitate de martor, într-un dosar în care se fac cercetări in rem.

Potrivit surselor citate, dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din Agenţia Domeniilor Statului, condamnat la şase ani de închisoare cu executare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Sandu a reclamat modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în timpul judecării dosarului ICA.

În 8 august 2014, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe:

  • Dan Voiculescu, la 10 ani de închisoare
  • Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la 8 ani de închisoare
  • Fostul ministru Sorin Pantiş, la 7 ani de închisoare
  • Fostul director al ADS Corneliu Popa, la 8 ani de închisoare
  • Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, la 6 ani de închisoare
  • Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS, la 6 ani de închisoare
  • Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, la 5 ani cu executare
  • Gheorghe Sin, la 4 ani ani de închisoare cu suspendare
  • Constantin Baciu, la 4 ani de închisoare cu suspendare
  • Vica Ene şi Grigore Marinescu, la 3 ani, tot cu suspendare.

În timpul judecării dosarului ICA, la un termen din august 2014, fostul ministru Sorin Pantiş spunea că Dacian Cioloş a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă, ceea ce a fost „un abuz”.

„Ministrul Dacian Cioloş, fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, niciun aviz economic care să stabilească că prejudiciul este corect sau nu, Dacian Cioboş a dat curs cererii procuraturii, s-a constituit parte cu acel prejudiciu, pur şi simplu şi-a pus o semnătură fără să aibă în spate avizele necesare. Eu am fost ministru şi ştiu cum lucrează un minister şi cum trebuie să lucreze un ministru. În consecinţă, acela este un abuz”, declara atunci Pantiş, la intrarea în sediul Curţii de Apel Bucureşti.

În opinia lui Sorin Pantiş, dacă un minister se constituie parte civilă prin semnătura unui ministru şi se constată un prejudiciu, acel prejudiciu trebuie să fie cuantificat şi „trebuie prins pe partea cu creditori în contabilitatea ministerului”.

„Nu s-a făcut niciun fel de demers pentru a stabili acurateţea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluări. Sunt greşeli uriaşe pe care Dacian Cioloş le-a făcut şi a deturnat acest proces pentru că un om, specialist DNA, cu voie sau fără voie, face nişte greşeli. Cealaltă instituţie a statului (Ministerul Agriculturii – n.r.) trebuia să constate ilegalitatea şi greşelile fundamentale”, a adăugat Pantiş.

Dacian Cioloş a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008, iar din iulie 2009 a fost şeful comisiei prezidenţiale pentru agricultură. Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură din 2009 până în 2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*