Ultimele Știri

Forme de extremism în Regatul Unit: Un magazin al unor români din Marea Britanie a fost incendiat. Reacția englezilor

Un magazin aparţinând unor cetăţeni români a fost incendiat în localitatea Norwich din Marea Britanie, MAE solicitând autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa românilor.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă orice formă de manifestare extremistă sau discriminatorie la adresa cetăţenilor români. Un magazin aparţinând unor cetăţeni români a fost incendiat în noaptea de 8 iulie în localitatea Norwich, Marea Britanie. Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie”, precizează MAE.

MAE spune că statul român vrea să prevină, prin cooperarea cu autorităţile britanice, o eventuală escaladare a acţiunilor de intimidare la adresa cetăţenilor români şi îi îndeamnă pe cetăţenii români care au cunoştinţă de astfel de incidente să informeze atât autorităţile britanice, cât şi Ambasada României la Londra.

De asemenea, MAE adresează mulţumiri comunităţii de afaceri din Norwich, care s-a solidarizat şi a fost alături de familia de români afectată de incident.

Sute de britanici i-au sărit în ajutor proprietarei magazinului de produse tradiționale românești care ar fi fost ținta unui atac în orașul Norwich din estul Angliei.

Totodată, ministerul mulțumeste comunității de afaceri din orașul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.

”Statul român urmărește să prevină, prin cooperarea cu autoritățile britanice, o eventuală escaladare a acțiunilor de intimidare la adresa cetățenilor români și îndeamnă cetîțenii români care au cunoștință de astfel de incidente să informeze atât autoritățile britanice competente, cât și Ambasada României la Londra”, mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Pe o pagină de donații, deschisă de cunoscuți, pentru a o ajuta pe Maria, proprietara magazinului, s-au strâns peste 25.000 de lire în condițiile în care ar fi avut nevoie pentru reparații de doar 500 de lire. „Generozitatea voastră ne-a depășit așteptările. Proprietarii magazinului insistă că au nevoie de o sumă mai mică pentru a repara stricăciunile. Restul va fi donat unei organizații caritabile” este mesajul care a apărut în ultimele ore pe pagina de crowdfunding.

Aici a lasat un mesaj și Andreea, fiica proprietarei magazinului. După informațiile de pe pagina de Facebook, familia provine din Arad: „Mama mea este proprietara magazinului. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul acordat. Nu am cuvinte să descriu cât de bucuroși și recunoscători suntem. Așa cum am mai spus într-un interviu, nu este vorba despre bani, ci despre bunătatea oamenilor care ne susțin. Cu siguranță vom fi răsplătiți pentru toate lucrurile bune pe care le facem în viață. Abia așteptăm să redeschim magazinul, sperăm noi într-o săptămână. Așteptăm să vă cunoaștem”, a scris Andreea.

foto 1

foto 2

Magazinul Village Shop de pe Magdalen Street din Norwich a fost atacat în noaptea de joi spre vineri. Vitrina a fost spartă cu o caramidă, ușa, forțată, iar apoi un incendiu a izbucnit în interior, probabil cauzat de un cocktail Molotov. Proprietara de origine română, care locuiește la etajul 1 al clădirii împreună cu fiica sa, a fost trezită de mirosul de fum și a sunat imediat la numărul de urgență. cele două femeie au părăsit în fugă imobilul în flăcări, cu ajutorul vecinilor, care au o șaormărie. Pompierii au stins incendiu, însă pagubele sunt considerabile.

Maria, proprietara magazinului, spune că este convinsă că atacul are legătură cu votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE. „Probabil s-a întâmplat din cauza că este un magazin european care vinde doar specialități din estul Europei”. Poliția locală investighează incidentul „ca pe un act deliberat”.

Peste o sută de persoane s-au adunat sâmbătă la Norwich, pentru un protest în semn de solidaritate cu familia română afectată de incendierea magazinului lor, relateză cotidianul regional Eastern Daily Press pe pagina electronică.

„Prezenţa la protest a fost fantastică şi este într-adevăr îmbucurător să vedem aşa de mulţi oameni aici,” a declarat Jan McLachlan, secretarul Adunării Populare din Norwich, organizatorul protestului de solidaritate.

„Este foarte important să rămânem uniţi pentru a arăta oamenilor din comunitatea de imigranţi din Norwich, că sunt bineveniţi aici.”

Andreea Abraham, fiica proprietarului, în vârstă de 23 de ani, a declarat că a fost copleşită de sprijinul acordat de comunitate.

„Am crezut că o să fie 10 sau poate 20 de oameni astăzi aici,” a spus ea. „Dar când am văzut atât de multe persoane aici a fost uimitor. Nu pot să cred.”

„Este un lucru foarte bun, nu doar pentru noi, ci pentru toată lumea. Este foarte important să fim uniţi.”

Poliţia anchetează o posibilă infracţiune motivată de ură, după ce un magazin alimentar românesc din Norwich a fost distrus vineri într-un incendiu, relatează cotidianul britanic Metro pe pagina electronică.

Poliţia investighează cauzele unui incendiu la un magazin alimentar românesc în Norwich, ancheta este în curs de desfăşurare, însă se consideră ca ar fi fost vorba de un act deliberat de incendiere.

O cărămidă ar fi fost aruncată prin fereastra magazinului The Village Shop, aflat pe strada Magdalen, după care a izbucnit un incendiu în interior.

Proprietara magazinului a declarat că „Am fost îngrozită, tremuram. Suntem siguri că cineva a făcut acest lucru intenţionat, dar nu am avut probleme până acum.”

Întrebată dacă acest incident ar putea avea legătură cu rezultatul referendumului de ieşire a Marii Britanii din UE, ea a afirmat că „Da, ne putem aştepta la asta. Toată lumea crede că are legătură cu votul.”

Ministerul român Afacerilor Externe solicită autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa românilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*