Ultimele Știri

FMI și Banca Mondială se răzgândesc: Îmbogățirea elitelor provoacă dezechilibre fundamentale în economie

saraci bogati

Până nu demult FMI spunea că dacă cei mai bogați oameni se tot îmbogățesc, va picura bogăția și peste cei mai săraci, ceea ce ar duce la creștere economică… dar acum spun că, de fapt, crește doar inegalitatea, care la rândul ei impiedică creșterea economiei.

Schimbarea de abordare vine ca urmare a mișcărilor sociale din ultimii ani și datorită pierderii puterii de către dreapta conservatoare în țări precum Grecia și așa cum se prefigurează, în Spania. FMI-ul și Banca Mondiala vorbesc despre politici sociale – impozit progresiv, salarii mai mari pentru cei mai săraci, ajutoare sociale, întărirea sindicatelor și reglementărilor clare care să protejeze angajații.

Max Lawson, director de politici la Oxfam, a acuzat Banca Mondială și FMI că au promovat politici publice care au sărăcit oameni chiar mai mult, referindu-se la susținerea oferită privatizarii educației și sănătății, care au devenit inaccesibile pentru oamenii săraci forțându-i să se împrumute și mai tare sau să renunțe cu totul la astfel de servicii.

Ca consecință, FMI a publicat un raport făcut de cinci economiști în care se arată că guvernele trebuie să se concentreze pe sprijinirea celor mai săraci, care reprezintă 20% din cetățeni, dacă își doresc să crească ritmul de creștere economică.

kape-pensionin

Specialiștii în economie au demonstrat că progresul tehnologic, sindicatele slabe, globalizarea și politicile fiscale au favorizat bogații, iar inegalitatea dintre ei și săraci s-a transformat într-o prăpastie.

„În cazul în care cota de venituri a înstăriților crește cu 20%, atunci PIB-il se micșorează pe termen mediu, ceea ce sugerează că beneficiile nu au un efect benefic a supra maselor de jos. În schimb, o creștere a ponderii veniturilor celor săraci cu 20% se asociază cu o creștere mai mare a PIB-ului”, se arată în raport.

Chiar dacă recomandarea lor este clară, implementarea măsurilor de stabilire a unui echilibru între bogați și săraci se va amâna la infinit, pentru că foamea oligarhilor nu poate niciodată curmată.

Conform unui alt studiu relizat de Boston Consulting Group, se arată „bogații devin din ce în ce mai bogați”, iar până în la sfârșitul anului 2019 vor ajunge să controleze aproape jumătate din bogația globală și diferența dintre clasele sociale va crește și mai mult.

În raportul intitulat „Averile Globale” se arată că numărul milionarilor este în crestere, numai anul trecut înregistrându-se un numar de peste 2 milioane de noi posesori de averi ce depășesc un milion de dolari, ajungând la un total de 17 milioane.

Aceștia controlează deja 41% din cele 164. 000 de miliarde de dolari reprezentând totalul averilor private la nivel global, iar procentul este în creștere și se prognozează că milionarii vor controla peste 46% din bogația globală în anul 2019.

E clar în ce direcție ne îndreptăm și există puține șanse ca Banca Mondială și FMI, deținută și ea de oligarhi, să îndrepte lucrurile. Deocamdată aceste rapoarte nu reprezintă decât o atenționare. Rămâne în subordinea societății să conștientizeze situația critică actuală, pentru că Banca Mondială este preocupată să nu fie devansată de Banca Asiatică de Investiţii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*