Ultimele Știri

FMI cere studiu amănunțit la Legea insolvenței persoanelor fizice

Oficialii de la FMI vor veni din nou în România pentru a stabili alte detalii legate de desfășurarea acordului având în vedere posibila aprobare a legii falimentului personal.

Instituția internațională încearcă să pună presiune asupra autorităților române și nu este de acord cu aprobarea unei legi care i-ar salva pe românii cu credite în monedă străină. Atragem atenția asupra faptului că românii au fost păcăliți de bănci în timpul perioadei de boom economic, oferindu-li-se credite avantajoase în monedă străină.  

„FMI susține eforturile autorităților de a promova o legislație în domeniu, dar suntem profund îngrijorați că adoptarea legii insolvenței fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociațiilor implicate, ar putea să nu își atingă obiectivele. Dacă nu este planificată cu atenție, bine structurată și bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piața financiară”, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, și președintelui Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă.

FMI sfătuiește autoritățile să înceapă adoptarea legii insolvenței numai după un studiu de impact și după consultarea instituțiilor de profil.

„Încurajăm autoritățile să se inspire din experiența țărilor, mai ales a țărilor din zona UE. Dorim să ne exprimăm temerea cu privirea la inițiativele legislative discutate de parlament care urmăresc conversia din moneda străină în lei a împrumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului”, se mai precizează în scrisoarea FMI.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*