Ultimele Știri

FMI: 2015 este un an crucial pentru economia mondială

Șefa FMI, Christine Lagarde susține că anul 2015 este un an crucial pentru economia mondială. Mai mult, aceasta a declarat că trebuie făcute eforturi mari pentru a stimula economia globală.

Declaraţia a fost făcută la Washington, în timpul reuniunii de primăvară a Fondului Monetar şi a Băncii Mondiale. Finanţiştii estimează că zona euro va înregistra o creştere economică mai mare decât previziunile iniţiale. Chiar şi aşa, FMI consideră că problemele Greciei şi criza din Ucraina sunt în continuare factori de risc.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit nivelul creşterii economice din zona Euro pentru anul 2015, de la 1,2 la sută, la 1,5 la sută. Îmbunătăţirea se datorează preţului scăzut al petrolului, dobânzilor mici şi planului Băncii Centrale Europene de stimulare financiară în valoare de 1,1 trilioane de Euro. Şefa FMI a avertizat însă că există în continuare riscul unei perioade lungi cu creştere economică şi inflaţie scăzute. În plus, un factor mare de risc pentru zona euro rămâne Grecia.

„Obiectivele rămân aceleaşi: să refacem stabilitatea, să asigurăm redresarea şi să garantăm faptul că Grecia se poate descurca singură cu finanţarea şi cu dezvoltarea economică. Acestea sunt obiectivele şi ele pot fi îndeplinite prin diverse căi. Banii trebuie investiţi în sănătate, în educaţie, pentru includerea în sistem a celor care nu au acces la pieţele financiare sau la piaţa muncii. Mă gândesc aici la persoanele defavorizate şi la femei ”, a declarat Christine Lagarde.

În paralel, ţări bogate precum Germania, China, Coreea de Sud şi Japonia sunt sfătuite să stimuleze consumul intern şi să nu se mai bazeze atât de mult pe exporturi, deoarece pe piaţa globală nu există o cerere atât de mare.  

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*