Ultimele Știri

Fiul lui Gaddafi a fost condamnat la moarte

Saif al-Islam Gaddafi

Saif al-Islam Gaddafi, fiu al fostului lider libian Gaddafi, a fost condamnat la moarte în contumacie, de către un tribunal libian. Acesta, împreună cu alți opt colaboratori, au fost condamnați după un proces eclipsat de violențe și diviziuni politice, relatează Reuters.

Tribunalul de la Tripoli, unde controlul este deținut de o coaliție de miliții islamiste, i-a condamnat la moarte pe fostul prim-ministru al lui Gaddafi, Baghdadi al-Mahmoudi, și pe fostul șef al serviciilor speciale, Abdullah Senussi.

Cei trei au fost condamnați pentru crime asociate genocidului, precum incitare la uciderea unor protestatari pașnici, recrutarea de mercenari și înființarea unor miliții armate pentru a lichida revolta anti-Gaddafi. Verdictul poate fi atacat cu recurs la cea mai înaltă instanță din Libia.

Un număr de 37 de persoane au fost judecate pentru rolul jucat în reprimarea revoltei care a dus la înlăturarea fostului regim în 2011. Potrivit Reuters, pe lângă cele opt verdicte de condamnare la moarte, alți opt foști oficiali au fost condamnați la închisoare pe viață, iar șapte la câte 12 ani de închisoare fiecare.

Saif al-Islam Gadhafi, în vârstă de 43 de ani, care era frecvent prezentat ca un potențial succesor al fostului dictator, a fost absent la pronunțarea sentinței, întrucât nu se află în mâinile autorităților care dețin controlul la Tripoli.

De la arestarea sa în noiembrie 2011, el este deținut la Zenten, la sud-vest de Tripoli, de miliții care se opun autorităților de la Tripoli.

Capitala este controlată de coaliția de miliții Fajr Libya, care a format un guvern și un parlament care nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. La peste trei ani de la căderea regimului Gaddafi, Libia este în continuare în haos, iar instituțiile recunoscute internațional se află în estul țării.

În timpul procesului care s-a deschis în capitala libiană în aprilie 2014, Saif al-Islam a compărut în instanță prin videoconferință de la Zenten. Majoritatea celorlalți acuzați sunt în detenție la Tripoli, dar opt dintre ei sunt încarcerați la Misrata, la 200 km est de Tripoli, unde autoritățile sunt subordonate Fajr Libya.

Inculpații au fost acuzați de asasinate, jafuri și sabotaje, acte care aduc atingere uniunii naționale, complicitate la incitare la viol și recrutare de mercenari africani.

Procesul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului pentru limitarea accesului apărării și este marcat cu un diferend cu Curtea Penală Internațională (CPI) pe tema competenței de a-l judeca pe Saif al-Islam.

Pe numele lui Saif al-Islam și Abdullah Senussi au fost emise mandate de arestare de către CPI pentru presupuse crime de război în timpul revoltei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*