Ultimele Știri

Firmele ar putea fi scutite de inspecții fiscale, din anul 2016. Cu ce propuneri vine ANAF

Firmele ar putea fi scutite de inspecții fiscale, de la jumătatea anului 2016. ANAF propune introducerea unui program de ”monitorizare voluntară” prin care o serie de firme mari încheie un acord cu Fiscul și transmit în timp real datele privind tranzacțiile efectuate.

Acest sistem este deja folosit în Olanda și Marea Britanie, unde are rezultate bune.

„Autoritatea fiscală încheie un acord cu o serie de contribuabili care acceptă să ofere în mod voluntar să ofere informaţii cu privire la tranzacţiile pe care le derulează şi agreează tratamentul fiscal înainte de finalizarea efectivă a tranzacţiei. Într-un fel este o soluţie fiscală individuală anticipată operaţională obţinută în timp real astfel încât să poată să se asigure că tratamentul fiscal aplicat nu va fi contestat la un eventual control. De fapt controlul nici nu va mai avea loc pentru că în acest proces de monitorizare, ANAF îşi da acordul asupra tratamentului fiscal aplicat”, a explicat Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România.

De asemenea, potrivit lui Simion, acest program este derulat şi de Rusia, cunoscută prin abordarea extrem de conservatoare a inspecţiilor fiscale. „Dorim să promovăm un asemenea program în România, iar o parte din contribuabilii mari să aibă parte de costuri administrative cu raportările mult diminuate”, mai spune Simion

„Odată intrat în acest program nu mai există controale pentru că relaţia este una de încredere. Sigur că nu pot intră foarte multe companii în acest program pentru că el presupune volume foarte mari de date. Sunt ţări care au în acest program câte 10-15 contribuabili mari, tocmai din cauza volumului mare de informaţii în timp real cu care se lucrează”, a explicat şi Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Programul îi vizează în special pe Marii Contribuabili și nu le asigură acestora că nu vor avea parte niciodată de inspecții fiscale, acestea urmând să aibă loc la cea mai mică suspiciune că datele furnizate nu coincid cu realitatea.

„Programul va fi operaţional în a două parte a anului următor şi îi vizează pe Marii Contribuabili. Ei ne vor trimite date în timp real, unele fiind raportările obişnuite iar altele date pe care noi le solicităm în mod expres. Acest lucru îi va scuti teoretic de inspecţiile fiscale, din moment ce sunt monitorizaţi în timp real. Dar dacă însă avem suspiciuni că raportările lor nu sunt conforme cu realitatea, evident că putem demara inspecţii fiscale”, au declarat pentru HotNews surse apropiate ANAF

Momentan, pe listele ANAF sunt circa 2400 de mari contribuabili, numărul acestora urmând să fie redus la circa 1000, mai precis să fie incluşi în categoria celor mijlocii acei actuali circa 1400 de contribuabili a căror cifra de afaceri cumulată nu depăşeşte 10% din cifra de afaceri a întregii categorii.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*