Ultimele Știri

Financial Times, despre situația economică a României: Aspectele negative încep să le depășească pe cele pozitive

Specialiștii de la Financial Times au analizat riscurile la care este supusă economia României în urma schimbărilor majore de fiscalitate propuse de Guvernul Ponta. Conform specialiștilor, în economia României, „aspectele negative încep să le depășească pe cele pozitive”.
Cu toate că situația României este îngrijorătoare, analiștii consideră că partea pozitivă constă în creșterea economică între 3 și 3,5 procente în acest an, dar care se datorează în mare măsură cererii puternice venite dinspre piața Germaniei, care trage în sus exporturile și industria românească.

În ceea ce privește punctele negative, țara noastră are trei mari motive de îngrijorare. Unul dintre acestea este reprezentat de imunitatea economiei române la problemele din Grecia, dată fiind prezența semnificativă a băncilor elene în sistemul bancar local.

De asemenea, Guvernul nu a fost interesat până acum de o prelungire a acordului preventiv cu FMI, ținând cont că acesta expiră în septembrie. Astfel, dezacordurile dintre cele două părți cu privire la măsurile fiscale vor lăsa economia neprotejată în cazul unor turbulențe financiare globale sau regionale.

„Acum susținerea FMI pentru deciziile luate la București s-a evaporat și, mai mult, Guvernul a anunțat că va lucra în 2016 cu un deficit bugetar mult mai mare decât cel planificat anterior”.

În al treilea rând, schimbările majore de fiscalitate sunt, într-o oarecare măsură, încercarea alianței politice de la Putere de a-și spori popularitatea în vederea alegerilor din 2016, precum și o distragere a atenției dinspre acuzațiile de corupție care sunt aduse premierului Victor Ponta, potrivit FT.

Nici reducerea de TVA, care va fi aplicată de anul viiitor nu este una benefică, ci împreună cu alte măsuri de relaxare fiscală și creșteri de cheltuieli, ajunge să creeze un alt risc la care este supusă țara noastră, într-o perioadă în care oricum lucrurile nu stau prea bine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*