Ultimele Știri

Financial Times: ‘Cresc riscurile pentru România!’ Care sunt cele 3 pericole identificate

economie

Cea mai importantă publicaţie financiară de pe glob, Financial Times, a trimis un advertisment către România, şi anume, creşterea economică riscă să se oprească din cauza problemelor politice.

Publicaţia  atrage atenţia asupra faptului că nu este totul roz în România, ,aşa cum susţine guvernul de la Bucureşti, la doar două zile după ce a făcut un portret al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dimpotrivă, „aspectele negative încep să le depăşească pe cele pozitive”, mai ales în cele din Europa Centrală şi de Est.

„România a început să primească din ce în ce mai multă atenţie, nu întotdeauna dorită”, se arată în Financial Times, în articolul cu titlul „Cresc riscurile pentru România”.

La aspecte pozitive, el menţionează creşterea economică, scăderea inflaţiei, dar şi abordarea precaută a Băncii Naţionale. Mai interesante sunt însă aspectele negative şi care se încadrează în trei mari „zone de preocupare”.

În primul rând, România nu este imună la problemele din Grecia, fiind afectată mai ales prin sectorul bancar. În România sunt active patru banci greceşti, care împreună au cota de piaţă de aproximativ 10%. Situaţia poate fi ţinută sub control, dar problema va deveni mai acută dacă băncile greceşti încep să-şi retragă în mod agresiv liniile de credit şi redirecţionează volume mari de cash spre Atena. BNR e însă într-o poziţie relativ solidă”.

În al doilea rând, acordul preventiv de 4 miliarde de euro al României cu FMI expiră în septembrie şi negocierile pentru extinderea sa au eşuat pe fondul neînţelegerilor privind subvenţionarea preţului gazelor naturale şi alte chestiuni fiscale. Acordul a fost încheiat acum câţiva ani ca un fond de urgenţă care să fie folosit atunci când pieţele sunt volatile sau când există presiuni financiare puternice. Pe de altă parte, nimeni nu s-a atins de acest fond, care a servit mai mult ca un tampon, dar şi – mai important – ca o dovadă a susţinerii FMI pentru politicile economice guvernamentale. Aceasta susţinere nu mai există acum şi guvernul a anunţat că în 2016, bugetul va fi mai expansionist decât se plănuise [n. red.: vor creşte cheltuielile publice].”

 În al treilea rand, diversele schimbari fiscale sunt, parţial, o tentativă a coaliţiei de guvernament de a-şi creşte popularitatea cu un an înainte de alegerile parlamentare şi de a distrage atenţia de la acuzaţiile de corupţie aduse prim-ministrului Victor Ponta. ”

„Luptele politice, corupţia, răcirea relaţiilor cu FMI şi relaxarea fiscală nu sunt ingredientele unor performanţe extraordinare pentru o piaţă emergentă. Se pare că în România, aspectele negative încep să le depaseasca pe cele pozitive”, conchide Financial Times.

Din ianuarie, Guvernul plănuieşte reducerea TVA de la 24 la 19%, nivelul dinaintea crizei financiare şi a programelor de austeritate care au urmat. Se spera că pierderile vor fi comepnsate parţial printr-o colectare mai bună a taxelor şi printr-un control strâns al cheltuielilor, astfel că deficitul propus pentru antul viitor să fie 2,9% din PIB, faţă de mai puţin de 2% din PIB anul acesta.

Reducerea contribuţiilor sociale, scăderea cotei unice de impozitare şi a impozitului pe profit sunt prevăzute pentru anii următori. Banca centrală, dar şi oficialii UE care au fost luna trecută la Bucureşti, sunt sceptici în privinţa faptului că guvernul poate ţine deficitul sub 3%, caz în care am intra în procedura de deficit excesiv [n. red.: baza Pactului de stabilitate şi creştere al UE, dacă un stat are deficit public peste 3% riscă sancţiuni din partea Comisie Europene].

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*