Finala Europa League: Tot ce trebuie să știi despre marele meci

  • Adrian Marinescu
  • 18 mai 2016
  • Sport
UEFA

Astăzi, cu începere de la ora 21:45, pe St. Jacob-Park din Basel, se va juca finala UEFA Europa League, care va alinia la start deținătoarea trofeului FC Sevilla și echipa engleză FC Liverpool.

Dacă va câștiga din nou trofeul, FC Sevilla va intra în istoria fotbalului ca singura echipă din lume care câștiga trei ani consecutiv competiția. De altfel, singura echipă care a mai reușit să câștige trofeul (în formatul Cupa UEFA) doi ani la rând este tot din Spania – Real Madrid.

Sevilla este și cea mai titrată echipă a competiției, având deja în palmares 4 trofee, toate câștigate începând cu anul 2006 (2006, 2007, 2014, 2015). Dacă vor câștiga și astăzi, andaluzii vor stabili o altă performanță excepțională – 5 trofee în 10 ani.

FC Liverpool este și ea una dintre cele mai titrate echipe ale competiției, adjudecându-și trofeul în trei rânduri: 1973, 1976 și 2001. Finala din 2001, câștigată în fața celor de la Alaves, cu 5:4, a fost desemnat cel mai spectaculos ultim act al competiției din secolul XXI

În cazul în care se impun astăzi, „cormoranii” îi vor egala pe andaluzi la numărul de trofee, devenind cea mai titrată echipă a competiției.

Deși sunt două echipe titrate ale Europei, Sevilla și Liverpool se întâlnesc în premieră într-un meci oficial.

Cei doi antrenori, Unai Emery și Jurgen Klopp, au practic cele mai bune echipe la dispoziție, deși la finala de astăzi vor exista câte absențe importante. De la andaluzi vor lipsi Krohn-Delhi și Tremoulinas, în timp ce la Liverpool, după revenirea căpitanului Henderson, singura absență importantă este cea a atacantului Origi.

Pe lângă trofeu, un alt aspect important al finalei de astăzi este că învingătoarea va juca sezonul viitor direct în grupele Ligii Campionilor. Sevilla are deja asigurată calificarea în ediția viitoare de Europa League, în timp ce Liverpool, dacă pierde astăzi, nu va juca în sezonul următor în cupele europene.

Casele de pariuri dau ușor favorită echipa engleză care este singura din afara Spaniei ce a reușit în acest sezon să elimine o echipă spaniolă din competițiile europene. S-a întâmplat în semifinale, când „cormoranii” au eliminat pe Villareal.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *